Comandamentul central al SUA a confirmat atacul, într-o postare pe rețeaua X. „Forțele americane au luat măsuri pentru a elimina sursa de petrol pentru teroriștii Houthi susținuți de Iran și pentru a-i priva de veniturile ilicite care au finanțat eforturile Houthi de terorizare a regiunii în ultimul deceniu”, a spus comandamentul.
„Acest atac nu a avut scopul de a face rău poporului yemenit, care caută pe bună dreptate să se elibereze de rebelii Houthi și să trăiască în pace”.
Acesta este cel mai important atac american de la mijlocul lunii martie, când președintele Donald Trump a ordonat acțiuni împotriva rebelilor yemeniți.
În portul Ras Isa, lovit în raidurile americane, se află trei depozite de petrol și echipamente de rafinare. Sateliții NASA care urmăresc incendiile forestiere au arătat un incendiu intens vineri dimineața.
Potrivit presei locale, victimele atacului american au fost în principal muncitori și angajați portuari, dar și salvatori și personal medical.
Houthiii au condamnat atacul american, arată AP. „Această agresiune total nejustificată constituie o încălcare clară a suveranității și independenței yemenite și o țintire directă a întregului popor yemenit”, au declarat rebelii într-o declarație adresată agenției SABA, pe care o controlează.
Potrivit acestora, americanii au vizat o importantă instalație civilă care deservise yemeniții zeci de ani.
SUA: Beijingul sprijină atacurile teroriste
Între timp, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, a acuzat și compania chineză Chang Guang Satellite Technology Co., în cadrul unei conferințe de presă. Ltd. de „sprijinirea directă a atacurilor teroriste Houthi susținute de Iran asupra intereselor americane”.
„China încearcă în mod constant să se transforme într-un factor de pace global... cu toate acestea, este clar că Beijingul și companiile chineze oferă sprijin economic și tehnologic cheie Rusiei, Coreei de Nord, Iranului și împuterniciților lor”, a spus purtătorul de cuvânt.
Potrivit SUA, o companie chineză le-a oferit rebelilor Houthi imagini prin satelit ale navelor de război americane și ale navelor internaționale în Marea Roșie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News