Amenințată de Hezbollah cu un război pe teritoriul ei, Ciprul respinge acuzațiile de implicare în operațiunile militare ale Israelului

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Miercuri, președintele cipriot Nikos Christodoulides a negat implicarea țării sale în orice operațiune militară din regiune, afirmând că declarațiile secretarului general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, "nu reflectă realitatea”.

Anterior, Nasrallah a avertizat Ciprul să nu-și deschidă aeroporturile și bazele militare pentru războiul din Liban, pentru că, “dacă va fi parte a războiului, ne vom ocupa de el [Cipru]".

Christodoulides a declarat că țara sa nu a fost implicată în niciun conflict militar și se poziționează ca parte a soluției, nu ca problemă. Acesta consideră că declarațiile lui Hassan Nasrallah sunt "neplăcute și nu reflectă realitatea".

Răspunzând unei întrebări privind contactele Ciprului cu Hezbollahul sau cu guvernul libanez, Christodoulides a confirmat că Ciprul are canale diplomatice deschise atât cu guvernele Libanului, cât și cu Iranul.

 

Hezbollah va "lupta fără limite" 

 

Secretarul general al mișcării libaneze Hezbollah a promis, miercuri, că va "lupta fără limite" dacă se va impune război Libanului, avertizând în același timp că Ciprul va fi "parte a războiului" dacă își va deschide bazele pentru a lansa un atac israelian asupra Libanului.

Nasrallah a declarat, într-un discurs pe care l-a ținut în timpul slujbei de pomenire a liderului proeminent al partidului, Talib Abdullah, care a fost ucis săptămâna trecută într-un raid israelian, că mișcarea șiită libaneză deține "informații că inamicul (Israelul) execută manevre în Cipru în zonele și aeroporturi cipriote", explicând că "a informat autoritățile din Liban despre dosar la vizita președintelui cipriot, care a negat chiar dacă este 100% adevărat".

El a subliniat necesitatea ca "guvernul cipriot să știe că deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote pentru războiul din Liban înseamnă că acesta face parte din război și rezistența se va ocupa de el pe această bază".

 

Cipru și Israel 

 

Cipru, micuța insulă situată în Marea Mediterană, are relații strânse atât cu Libanul, cât și cu Israelul și se află la aproximativ 200 de kilometri de Liban și la 340 de kilometri de Israel.

În ultimii ani, Nicosia și Tel Aviv și-au consolidat cooperarea în domeniul apărării, au exectuat exerciții militare comune și au semnat un grup de acorduri de cumpărare de arme..

Cu toate acestea, nu se știe dacă Ciprul permite armatei israeliene să folosească orice facilități terestre sau baze militare, dar în trecut a permis Israelului să-i folosească spațiul aerian pentru a efectua exerciții aeriene din când în când, în timp ce acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în timpul conflictului.

Marea Britanie are încă suveranitatea asupra a două baze din Cipru, care era colonia sa pe baza unor acorduri care i-au acordat independență insulei în 1960.

Marea Britanie a utilizat cele două baze în operațiile din Siria și, mai recent, în Yemen, în timp ce guvernul cipriot nu avea nicio opinie în această chestiune.

 

Amenințările Hezbollahului 

 

Nasrallah a avertizat că orice loc din Israel "nu va fi imun" la rachetele luptătorilor săi, în cazul izbucnirii unui război.

Pozițiile lui Nasrallah au venit a doua zi după ce armata israeliană și-a anunțat "aprobarea" planurilor operaționale pentru un atac în Liban, iar ministrul israelian de externe Yisrael Katz a promis marți că va elimina Hezbollahul în cazul izbucnirii unui "război total", în lumina escaladării continue la granița libaneză-israeliană de mai bine de opt luni.

Pozițiile lui Nasrallah au fost urmate, de asemenea, de o vizită a reprezentantului SUA, Amos Hockstein, la Beirut, marți, care a fost precedată și urmată de întâlniri pe care le-a avut cu oficialii israelieni, în cadrul cărora el a subliniat că încheierea conflictului dintre Hezbollah și Israel într-o manieră diplomatică și rapidă este o chestiune "urgentă".

Nasrallah a subliniat că "există o teamă reală" în Israel că Hezbollah "va lua cu asalt Galileea", adăugând: "Aceasta este o posibilitate care rămâne prezentă în contextul oricărui război care ar putea fi impus Libanului".

Liderul Hezbollah a confirmat pregătirea partidului său, în ceea ce privește armele și echipamentele, subliniind că "am obținut noi arme", fără a dezvălui tipul lor.

De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas pe 7 octombrie în Fâșia Gaza, Hezbollah și Israel au făcut schimb de bombardamente aproape zilnic. Săptămâna trecută a fost martora unei escalade de ambele părți, după ce Israelul l-a lichidat pe Talib Abdullah, care este considerat cel mai proeminent lider ucis de la începutul escaladării transfrontaliere.

Escaladarea a dus la moartea a cel puțin 478 de persoane în Liban, printre care cel puțin 312 luptători ai Hezbollah și a cel puțin 93 de civili. Partea israeliană, la rândul ei, a anunțat uciderea a 15 militari și 11 civili.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel