Amenințarea ,,blindată din est'' a determinat statele europene să înceapă producţia de mine antitanc modernizate DM22

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Mină antitanc DM22 PARM. Sursa foto: MBDA.
Mină antitanc DM22 PARM. Sursa foto: MBDA.

La Bruxelles, pe 9 aprilie 2025, Germania, Letonia și Norvegia au încheiat un acord pentru achiziționarea în comun de mine antitanc DM22, după cum informează Bundeswehr. Această inițiativă, prezentată în timpul celei de-a 115-a sesiuni a Conferinței NATO a Directorilor Naționali pentru Armamente (CNAD), semnifică un angajament european din ce în ce mai mare de a eficientiza achizițiile în sectorul apărării, în conformitate cu directivele NATO și ale Uniunii Europene.

Acesta din urmă, prin mecanismul EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Act), încurajează în mod semnificativ statele membre ale UE să își coordoneze achizițiile pentru a accelera dezvoltarea capacităților, sprijinind în același timp industria europeană de apărare.

Acest acord trilateral permite țărilor participante să aibă acces la DM22 prin intermediul contractului-cadru al Germaniei, evitând necesitatea unor negocieri separate cu producătorul.

Odată desfășurată, mina are o perioadă de funcționare de 40 de zile, după care este trecută în modul "sigur". Aceasta este declanșată atunci când un vehicul trece peste un cablu de fibră optică instalat în direcția de tragere de-a lungul drumului.

Din punct de vedere tehnic, DM22 este o mină care cântărește sub 10 kg, echipată cu un focos cu încărcătură de 1,5 kg, capabil să penetreze până la 600 mm de armură omogenă, inclusiv armura reactivă. Concepută pentru a lovi flancurile vehiculelor blindate la o distanță cuprinsă între 40 și 60 de metri, aceasta este activată atunci când un cablu de fibră optică așezat pe sol este rupt, eliminând necesitatea ca vehiculul să treacă direct peste mină.

Sistemul permite unei singure mine să acopere zone întinse. Lansată inițial de Bundeswehr în 1988 sub denumirea de DM12, mina a fost ulterior modernizată la configurația DM22 pentru a se conforma Convenției de la Ottawa prin adăugarea unui mecanism de autoneutralizare după 40 de zile. 

Decizia de a relua producția de DM22 marchează o schimbare strategică, determinată de realitățile operaționale ale câmpurilor de luptă actuale, în special de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Aceste mine au fost lăsate deoparte din cauza reducerii tensiunilor după Războiul Rece și a constrângerilor impuse de acorduri internaționale precum Convenția de la Ottawa.

Cu toate acestea, conflictul din Ucraina a demonstrat eficacitatea minelor antitanc împotriva blindatelor, în special a coloanelor rusești. Capacitatea acestora de a bloca, încetini sau neutraliza vehicule grele la un cost relativ scăzut le face din nou relevante pentru armatele care trebuie să acopere rapid golurile existente la nivelul capabilităţilor militare. Actualizările tehnice ale DM22 - cum ar fi funcția de autodistrugere de 40 de zile - contribuie, de asemenea, la alinierea acestor sisteme la standardele umanitare, păstrând în același timp valoarea tactică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel