Gestul amenințător al Prigojin a venit în momentul în care Parlamentul European se pregătea să condamne Wagner într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, după ce a catalogat Rusia drept „stat sponsor al terorismului”.
Firma Concord a lui Prigojin a declarat că acesta a discutat despre anticipatul vot al Parlamentului UE cu comandanții Wagner și a decis să răspundă cu ceea ce a descris ca fiind un „caz de informare”.
Mai târziu, miercuri, a apărut o înregistrare video care arată un asociat al lui Prigojin intrând într-un birou cu cutie de vioară ce conține un baros cu inscripția „PMC Wagner” și pete artificiale de sânge pe mâner.
Arma este o aluzie la un alt videoclip apărut luna aceasta, în care un așa-zis dezertor Wagner a fost ucis cu un baros după ce a fost recapturat.
Inițial, Prigojin a lăudat aparenta ucidere a luptătorului, dar ulterior a negat implicarea Wagner, în schimb a dat vina pe serviciile secrete americane, fără a furniza dovezi.
Barosul a fost dat unui grup de bloggeri militari pro-război pe care presa rusă l-a legat anterior de așa-numita „fermă de troli” a lui Prigojin.
Rusia a fost declarată oficial stat care sponsorizează terorismul. Vot istoric în Parlamentul European
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, indică un comunicat al PE difuzat miercuri.
Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 voturi ''pentru'', 58 ''împotrivă'' şi 44 abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Documentul subliniază că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul şi "recurge la mijloace teroriste".
Întrucât în prezent Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le solicită UE şi statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia.
Wagner Group și cecenii Kadîroviți, pe lista UE a teroriștilor
Între timp, eurodeputaţii solicită Consiliului să includă organizaţia paramilitară rusă ''Grupul Wagner'', Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut şi sub numele de ''Kadîroviţi'', precum şi alte grupări armate, miliţii şi interpuşi finanţaţi de Rusia, pe lista UE a teroriştilor.
Parlamentul European solicită Uniunii Europene să izoleze şi mai mult Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte apartenenţa Rusiei la organizaţii şi organisme internaţionale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca relaţiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanţii oficiali ruşi să fie menţinute la nivelul minim absolut, iar instituţiile din UE afiliate statului rus ce răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise şi interzise.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News