Amenințarea Rusiei și Chinei e reală. Generalul Hodges: România și Polonia, exemple pentru respectarea Articolului 5 al NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fostul șef al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), a vorbit în presa din Polonia despre amenințările Rusie și Chinei.

Într-un interviu acordat publicației poloneze din domeniul apărării Defence24, vorbind despre situația de securitate în contextul pandemiei de Covid-19, generalul american subliniază că „amenințările care existau înainte de pandemie, atât din partea Kremlinului cât și din partea Partidului Comunist Chinez ori a extremismului islamic, sunt încă prezente”.

Acesta a amintit de faptul că acțiunile statelor rivale NATO continuă, precum situația din Belarus, ocuparea ilegală a Crimeei, alimentarea războiului din Donbas, sprijinirea regimurilor Assad și Haftar în Siria respectiv Libia și nu în ultimul rând rapoarte cu privire la faptul că nave militare ale Rusiei escortează petroliere iraniene în Mediterană spre Siria, în pofida sancțiunilor.

„Ei continuă să facă tot ceea ce făceau și înainte de pandemie” e de părere generalul Ben Hodges, care precizează că „Polonia, România, Lituania, dar și alte țări sunt un exemplul”. (n.r. - cu referire la cheltuielile în domeniul militar). Hodges a lăudat și efortul Suediei de a crește semnificativ bugetul de apărare. Suedia nu e membru NATO, dar e un stat care „ia măsuri și dovedește că recunoaște amenințarea Kremlinului”.

 

România și Polonia, exemple în cadrul NATO

 

„Polonia și România sunt cele două țări care reprezintă axul central al NATO în politica de descurajare, ele continuând să investească în infrastructură pentru a consolida flancul. Cred că Polonia și România oferă un exemplu pentru Alianță în respectarea obligațiilor prevăzute de Articolul 3 și Articolul 5”, a mai adăugat generalul american, în interviul citat.

Ce reprezintă Articolul 3 și Articolul 5 din Tratat, la care făcea referire generalul american:

Articolul 3 - Pentru atingerea într-un mod cât mai eficient a obiectivelor acestui tratat, părțile, acționând individual sau colectiv, prin dezvoltarea propriilor mijloace și prin acordarea de sprijin reciproc în mod continuu și eficace, își vor menține și vor dezvolta capacitatea individuală și pe cea colectivă de a rezista unui atac armat.

Articolul 5 - Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată, individual și împreună cu celelalte părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, în vederea restabilirii și menținerii securității în spațiul Atlanticului de Nord.

 

România, Polonia și Lituania simt pericolul, în comparație cu statele vestice

 

Întrebat care ar fi cele mai mari provocări din timpul pandemiei pentru forțele NATO din Europa, dar și după terminarea pandemiei, generalul american Ben Hodges a vorbit de recunoașterea existenței amenințărilor, fapt ce ar trebui să îl facă liderii politici. Iar Vestul nu pare să înțeleagă atât de bine pericolul Rusiei și Chinei.

„Liderii noștri politici trebuie să recunoască existența unei amenințări. Și asta este greu pentru că atunci când recunoașteți că există amenințarea, atunci sunteți obligat să faceți ceva în acest sens. Așadar, cred că mulți politicieni din Europa de Vest și de Sud sunt reticenți, nu doresc sau nu cred că Rusia și Partidul Comunist Chinez sunt amenințări. Prin urmare, din această cauză, aceștia nu investesc cu aceeași urgență cu care o fac Polonia, România și Lituania. Aceasta este cea mai mare provocare”, a conchis generalul Hodges.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel