Tom Ellis, redactorul șef al cotidianului Kathimerini, susţine că modernizarea semnificativă a forțelor armate elene, anunțată recent de oficialii de la Atena, trebuie realizată cât mai repede, deoarece situaţia tot mai tensionată cere acest lucru, dar nu în ultimul rând trebuie realizată şi transparent.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Atena va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. Dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.
Potrivit presei elene, șase dintre aeronave ar fi noi și 12 ar fi second-hand de la forțele aeriene franceze. Contactat de Defense News, producătorul francez Dassault Aviation a refuzat să confirme informaţiile, precizând că Grecia ar urma să comunice toate detaliile contractului. Avioanele Rafale pe care Grecia vrea să le achiziţioneze vor aeronavele Mirage 2000 ale escadrilei 332 „Gerakia”.
Misotakis a mai spus că Grecia va procura rachete ghidate pentru forțele sale aeriene. Având în vedere lungă istorie a Greciei cu Dassault - a achiziționat 40 Mirage F1 în 1974, 40 Mirage 2000 în 1985 și 15 Mirage 2000-5 în 2000 - acest lucru înseamnă că Atena își va cumpăra rachetele ghidate de la MBDA, deoarece aceste avioane Dassault sunt înarmate cu rachete Exocet, Scalp, Mică, produse de compania franceză.
Premierul a adăugat că Atena va achiziționa și patru elicoptere Romeo de la Lockheed Martin-Sikorsky şi torpile pentru forţele navale. Există, de asemenea, un plan de modernizare a patru fregate MEKO și în următorii șapte ani, cumpărarea a patru fregate noi.
Achizițiile de tehnică militară pe care Grecia vrea să le facă, vin pe fondul unor tensiuni tot mai mari cu Turcia
După cum precizează Tom Ellis, consolidarea capacităţilor de apărare la un nivel cât mai înalt nu este o misiune uşoara pentru Grecia, iar intenţia Atenei de a realiza acest obiectiv a crescut considerabil în ultimele luni ca urmare a tensiunilor din estul Mediteranei. Potrivit acestuia, Grecia are nevoie de mai multe fregate și submarine, atât noi, cât și vechi dar modernizate; are nevoie de avioane și elicoptere mai moderne, dar toate aceste vin la pachet cu costuri foarte mari.
Ellis este de părere că Atena, chiar dacă este presată de timp, nu trebuie să facă aceleaşi greşeli pe care le-a făcut în trecut cu unele achiziţii de tehnică militară, deoarece guvernul trebuie să se asigure că totul se desfășoară în mod corespunzător și conform procedurilor stabilite, iar opoziția trebuie să supravegheze strict aceste achiziţii. În același timp, trebuie creat un consens asupra acestei probleme sensibile în următori anii, iar toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de o atitudine constructivă, deoarece Grecia are de făcut alegeri importante, caută să cumpere arme, tehnologie și know-how de la marile puteri occidentale.
Principalii furnizori de armament ai Greciei sunt Statele Unite, Franța și Germania
Cooperarea Greciei în materie de achiziții publice cu toate cele trei state este profundă și durabilă. Toate cele trei state produc tehnică militară care formează coloana vertebrală a Forțelor Armate Elene.
Tom Ellis aminteşte că Atena are acorduri cu Statele Unite pentru actualizarea flotei de avioane F-16 şi că în rândul oficialilor eleni se discută despre o participare a Greciei la programul avionului F-35. De asemenea, SUA oferă echipamente şi muniţie către forțele navale și terestre ale Greciei. Din Franța, Grecia a cumpărat avioane Mirage, iar acum există un acord pentru achiziționarea mai multor avioane Rafale și, deși încă un există o decizie finală sau un acord semnat, posibilitatea achiziţionării unor fregate franceze este o informaţie tot mai des vehiculată.
Deși discursul public asupra armelor tinde să se concentreze mai mult asupra celor cumpărate din SUA şi Franţa, Forțele Armate Elene au un număr mare de tancuri achiziționate din Germania, iar submarinele din dotarea Forţelor Navale Elene sunt tot de provenienţa germană.
Ellis atrage atenţia asupra faptului că trebuie făcut un efort considerabil pentru a menține un anumit echilibru în procesul de achiziții publice, iar mai mult ca sigur vor exista şi nemulţumit. Cu toate acestea, este esenţial ca oamenii politici să fie precauţi şi transparenţi, dar cel mai important să asculte vocea oficialilor din zona apărării, deoarece aceştia ştiu mai bine de ce are nevoie Grecia în materie de tehnică militară.
În cele din urmă, Grecia trebuie, de asemenea, să investească în consolidarea și reformarea propriei industrii de apărare, un obiectiv care ar trebui să fie îndeplinit de toată clasa politica, indiferent de partidul care vine la guvernare, deoarece este un efort naţional care ar fi realizat pe parcursul mai multor ani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News