Adrian Zuckerman a făcut declarațiile în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, ca parte a DC Media Group.
Fostul ambasador al SUA în România consideră totodată că retragerea haotică a SUA din Afganistan a contribuit decisiv la decizia Federației Ruse de a invada Ucraina, în contextul în care mesajul dat de SUA atunci a fost unul de slăbiciune.
Adrian Zuckerman amintește că pe lângă imaginile șocante de atunci, când SUA s-au retras în grabă iar Kabulul a căzut imediat, în Afganistan au rămas sisteme de armament în valoare de 80 de miliarde de dolari. Și, mult mai grav, în urmă au rămas colaboratori ai SUA care au căzut în mâinile talibanilor.
Amintim că în 2021, cu doar câteva luni înainte de invadarea neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă, Armata afgană a predat armele fără să opună rezistență, talibanii reușind să recucerească Afganistanul și în final Kabulul în doar două săptămâni.
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România: Retragerea din Afganistan, cea mai mare umilință din istoria militară a SUA
Soldați americani în zona aeroportul din Kabul, sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)
„Retragerea din Afganistan aș spune că este cea mai rușinoasă retragere din istoria Americii. Ea a încurajat rușii, chinezii și iranienii. A încurajat Axa Răului să creadă că SUA sunt slabe, că nu mai au putere și viziune. SUA au lăsat în Afganistan 80 de miliarde de dolari în echipamente militare și muniții.
Dar mai rău decât asta e că cei responsabili nu au fost trași la răspundere. Au fost lăsați în urmă americani și afgani care au lucrat, colaborat și au ajutat forțele americane în timpul misiunii.
Cei responsabili vor trebui trași la răspundere cândva. E o greșeală că nu s-a întâmplat acest lucru până azi, o enormitate care nu are nicio scuză. De aici (n.r. - retragerea din Afganistan) au început problemele”, a mai precizat fostul ambasador Adrian Zuckerman.
Oamenii aceștia trebuie să fie trași la răspundere, cândva. Nu au fost până azi și este o greșeală, o enormitate fără scuze. Și de acolo au început problemele”, a mai spus fostul ambasador Zuckerman.
La începutul acestui an, Camera Reprezentanților din Congresul american, controlată de republicani, a lansat o anchetă parlamentară cu privire la retragerea haotică a trupelor din Afganistan în 2021, în timpul căreia 13 soldaţi americani au fost ucişi într-un atac.
Pe 26 august 2021, 13 soldaţi americani au fost ucişi într-un atac cu bombă în apropierea aeroportului din Kabul, soldat cu 173 de morţi în total.
Fostul preşedinte Donald Trump este cel care a negociat retragerea trupelor americane din Afganistan, dar Partidul Republican a criticat întotdeauna modul în care succesorul său, Joe Biden, a condus operaţiunea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News