Ambasadorul Ucrainei în România confirmă prețul plătit de Armata rusă la Avdiivka: 45.000 de morți pentru a rade orașul de pe fața Pământului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Orașul ucrainean Bahmut, distrus complet după mai bine de 9 luni de asediu rus. Aceeași soartă a avut-o și Avdiivka. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Orașul ucrainean Bahmut, distrus complet după mai bine de 9 luni de asediu rus. Aceeași soartă a avut-o și Avdiivka. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, într-un briefing cu presa la care a participat și DefenseRomania, întrunire care a marcat doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a vorbit inclusiv despre retragerea de la Avdiivka.

Pe 17 februarie 2024 Armata Ucrainei a confirmat că s-a retras din Avdiivka, oraș aflat pe frontul de Est, aproape de Donețk. 

Anunțul a fost făcut de generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă. Acesta a precizat că, potrivit ordinului primit, Armata ucraineană „s-a retras pe poziții pregătite în prealabil”.

Căderea orașului a fost prima victorie simbolică a ocupantului rus după începerea contraofensivei Ucrainei în vara anului trecut și după cucerirea orașului Bahmut, după un măcel de nedescris.

În fond, exact acest lucru s-a aflat în spatele deciziei Kievului de a părăsi Avdiivka. Evitarea unui nou Bahmut 2.0.

Asta după ce noul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a părut dispus să aducă întăriri pentru sprijinirea garnizoanei din Avdiivka.

Astfel, recent în zonă a fost deplasată una dintre unitățile de elită ale armatei ucrainene, respectiv Brigada 3 Asalt.

Este posibil ca Oleksandr Sîrskîi să fi acceptat în cele din urmă retragerea trupelor, pentru a evita situația de la Bahmut, în contextul în care Ucraina se confruntă cu o criză majoră de muniție și armament, în contextul asistenței militare blocate din Occident.

 

Prețul cuceririi orașului Avdiivka: Peste 45.000 de morți 

 

2. Harta zone... (1avdiivka-and-donetsk-city-battle-map-draft-february-18-2024_29389300.png)

Harta zonei din jurul orașului Donețk / ISW

Rusia a plătit scump bătălia de la Avdiivka. Însă nu mai e niciun secret faptul că Moscova nu pune preț pe resursa umană.

Avdiivka, un oraș micuț, în care înainte de invazie trăiau peste 30.000 de ucraineni, a fost cucerit cu pierderi de aproximativ 45.000 de soldați de ruși.

Lucru confirmat și de Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, în discuția cu presa, la care a participat și DefenseRomania.

Potrivit șefului misiunii diplomatice a Ucainei în România, din octombrie 2023 până în februarie 2024, deci aproximativ 5 luni, ocupantul rus a pierdut nu mai puțin de 45.000 de soldați la Avdiivka.

Excelența Sa Ihor Prokopchuk subliniază că „33.000 de locuitori trăiau fericiți și vorbeau limba pe care o doreau, își duceau copii la școală și își duceau viața liniștiți până când Vladimir Putin a hotărât să-i elibereze”, denunțând un barbarism cumplit al Rusiei la Avdiivka, care amintește de Bucea, Mariupol sau Bahmut.

Ambasadorul Ucrainei a mai adăugat că doar luna trecută ocupantul a lansat peste 600 de bombe de 500 kilograme asupra orașului.

Excelența Sa a prezentat și imagini cumplite cu orașul Avdiivka făcut scrum de către ruși.

Numărul morților Armatei ruse, doar la Avdiivka, a fost mult mai mare decât numărul pierderilor Armatei sovietice în cei 10 ani de război în Afganistan.

CITEȘTE ȘI: România, în vizorul Rusiei într-un an crucial cu 4 rânduri de alegeri. Ambasadorul Ucrainei: Rusia produce fake news la scară industrială

În cei doi ani de invazie, Rusia a pierdut peste 2.700 de tancuri și 5.000 de vehicule de luptă de infanterie și vehicule blindate de transport de trupe, în timp ce aproximativ 350.000 de soldați ruși au fost probabil uciși sau răniți, estimează analiștii Ministerului britanic al apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel