„Noi nu dictăm conducerii Republicii Moldova ce vector extern să aleagă. Da acest fapt nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese. Ea le are, ca și toate statele. Și noi mereu le vom apăra”, a declarat ambasadorul rus, agenției ruse, citat de portalul Deschide.md. Acesta a amintit că Moscova a avertizat Chișinăul cu privire la semnarea Acordului de Asociere cu UE și consecințele asupra relațiilor economice ruso-moldovenești.
„Noi am propus negocieri la această temă, însă nu am fost auziți”, a declarat Vasnețov care a menționat că lucrurile s-au schimbat spre bine datorită președintelui Igor Dodon și premierului Ion Chicu.
Ambasadorul rus a mai subliniat că potrivit mai multor sondaje, opinia cetățenilor moldoveni a fost împărțită în ceea ce privește integrarea în UE și Uniunea Economică Eurasiatică. „Cred că ignorarea acestor tendințe demonstrează cel puțin lipsă de viziune. Președintele Dodon și alți politicieni spun că este nevoie de o politică balansată între Est și Vest”, a spus Vasnețov.
Ambasadorul susține că Rusia s-a împotrivit unor linii de divizare în Europa „Nu căutam dușmani”
Ambasadorul a mai spus Rusia mereu s-a împotrivit creării unor linii de divizare în Europa, dar și în toată lumea. „Noi nu căutăm dușmani și suntem deschiși pentru o cooperare reciproc avantajoasă cu toate țările. În același timp, așa cum au demonstrat evenimentele din ultimii ani, noi nu vom renunța la interesele securității național așa cum s-a întâmplat chiar și în anii 1990. Atunci cineva din Occident a încercat să-i convingă pe toți că după Războiul Rece în lume va fi instaurată o hegemonie a unei singure puteri. Această dorință nu s-a realizat, precum a arătat viața” a spus Vasnețov.
Ambasadorul a spus că Moscova salută dorința Republicii Moldova de a extinde cooperarea între cele două state, iar această colaborare se va baza pe Tratatul de Prietenie și cooperare semnat în 2001.
Vasnețov a lăudat și ajutorul Rusiei oferit Republicii Moldova în contextul crizei COVID-19 - ajutorul umanitar și creditul de 200 de milioane de euro. Ambasadorul rus constată cu regret că acest credit a fost respins de Curtea Constituțională, a cărei decizie a fost una politică și luată în contextul alegerilor prezidențiale programate pentru 1 noiembrie 2020. El a amintit că Guvernul rus a răspuns solicitării Guvernului de la Chișinău cu privire la reluarea negocierilor pe creditul rusesc. Acest credit, spune ambasadorul, nu este unul argumentat politic, ci reprezintă un ajutor sincer al Federației Ruse pentru Republica Moldova.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News