Potrivit unor decrete semnate de președintele Klaus Iohannis pe final de mandat, șeful statului a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce Excelenței Sale lui Rim Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea în România.
În acest sens sunt confirmate meritele pe care ambasadorul Coreei la București le are în dezvoltarea fără precedent a relațiilor bilaterale dintre România și Coreea de Sud.
O primă distincţie purtând numele de „Serviciul Credincios” este medalia pe care domnitorul Carol I o instituie în aprilie 1878 şi care se încadrează în primul sistem de decoraţii pe care-l creează România independentă. Acesta cuprindea, pe lângă Ordinul „Steaua României”, două cruci şi patru medalii, printre care şi „Serviciul Credincios”. În 1906, vechii medalii i se adaugă şi o cruce, superioară ierarhic, ambele distincţii fiind organizate pe câte două clase. Ele răsplăteau „serviciile civile şi militare aduse Statului în toate ramurile activităţii publice”.
Dimensiunea impresionantă a dezvoltării relațiilor bilaterale dintre România și Croeea, inclusiv pe zona militară: Obuziere K9 Tunetul, lansatoare (MANPAD) KP-SAM Chiron și multe alte investiții ale giganților coreeni în România
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
Sub mandatul E.S. Rim Kap-soo dimensiunea relației bilaterale și a Parteneriatului Strategic dintre România și Coreea de Sud a atins un nivel fără precedent.
Companiile din Coreea investesc masiv în România în sectorul energetic, în infrastructură, dar și în domeniul militar.
În cel din urmă trebuie precizat că iunie 2024, România a semnat un contract cu compania sud-coreeană Hanwha Aerospace pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, în varianta românească Tunetul, de calibru 155 mm și a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniție K10. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 920 de milioane de dolari, reprezentând cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani. Mai mult, cei de la Hanwha vor construi în România o fabrică unde vor produce obuziere și sunt dispuși să producă și mașini de luptă de ultimă generație Redback.
Pe de altă parte România a achiziționat și 54 de sisteme antiaeriene portabile KP-SAM Chiron din Coreea de Sud, produse de compania LIG Nex1. Valoarea contractului este estimată la aproximativ 100 de milioane de dolari.
Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Photo source: LIG Nex1
Există discuții care vizează și alte sisteme de armament. Spre exemplu Hyundai Rotem sunt dispuși să producă tancuri de ultimă generație K2 în România.
De altfel Armata română a testat deja cu succes K2 Panther. Amintim totodată că recent ministrul adjunct al apărării de la Seul Sung Il a participat la un interviu și în studiourile DefenseRomania unde a subliniat viteza „extraordinară de livrare” pe care o poate oferi industria de apărare din Coreea, inclusiv în ceea ce privește tancurile K2. El e convins că dacă s-ar semna rapid contractul pentru K2, coreenii pot livra tancurile chiar înainte ca toate cele 54 de Abrams să ajungă în țară.
Multe alte companii mari coreene precum Korea Aerospace Industries, care produce avioane FA-50, și-au manifestat și ele interesul pentru piața din România.
Dimensiunea Parteneriatului Strategic dintre România și Coreea vizează nu doar zona militară, ci se întinde și în alte domenii precum energie sau infrastructură rutieră ori portuară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News