Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: Furnizarea de arme către Ucraina este acum nu doar parte din politica noastră, ci și parte din datoria noastră

Cristian Soare |
Data publicării:
Militarii ucraineni în timpul instruirii pentru operarea sistemelor M270, Marea Britanie, Iulie 2022. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Militarii ucraineni în timpul instruirii pentru operarea sistemelor M270, Marea Britanie, Iulie 2022. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Regatul Unit este una dintre țările al căror sprijin pentru Ucraina este încă de neclintit. Niciun partid din parlamentul britanic nu pledează pentru o reducere a asistenței politice, economice sau militare acordate Kievului. Marea Britanie a fost prima care a trimis tancuri și rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în Ucraina. În ianuarie 2024, a fost prima care a semnat un acord de angajamente de securitate cu Ucraina, așa cum au promis țările G7 vara trecută.

Nu ar fi surprinzător dacă Marea Britanie ar deveni prima țară care să permită utilizarea armelor sale împotriva instalațiilor militare de pe teritoriul rusesc. Cel puțin, nici premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, care s-a adresat recent jurnaliștilor la Kiev, nici ambasadorul britanic Martin Harris nu au răspuns "nu" la o întrebare directă în acest sens, precizează ziarul online ucrainean European Pravda într-un articol care cuprinde şi un interviu realizat cu Martin Harris.

În acest interviu, diplomatul britanic vorbește, printe altele, despre furnizarea de arme către Ucraina şi de ce acest sprijin este acum nu doar parte din politica Marii Britanii, ci parte din datoria britanicilor faţă susţinerea ucrainenilor.

 

Acordul de securitate dintre Ucraina și Regatul Unit nu mai este doar un parteneriat strategic

 

,,Nu este o exagerare să spunem că semnarea acestui acord este un pas istoric pentru țările noastre. Iar pentru mine a fost o onoare să fiu prezent atunci când premierul Rishi Sunak și președintele Volodimir Zelenski au semnat acordul. Dar cred că acest acord este, de asemenea, foarte important pentru Marea Britanie și pentru securitatea europeană. Marea Britanie a devenit prima țară care a semnat un astfel de acord cu Ucraina, dar vor exista mai multe acorduri semnate cu alți parteneri ai Ucrainei'', spune ambasadorul Marii Britanii la Kiev.

Între timp, există întrebări cu privire la valoarea totală a acestui acord. La urma urmei, acesta nu a fost ratificat nici de parlamentul ucrainean, nici de cel britanic.

 

Marea Britanie se pregătește pentru "100 de ani de cooperare" cu Ucraina

 

Pentru că acest acord nu este un substitut pentru aderarea la NATO: el se află pe calea catre aderare Ucrainei la Alianță. Acest acord este semnat pentru perioada intermediară până când Ucraina aderă la NATO.

Ambasadorul britanic Martin Harris a amintit ca în acord se precizează - și Rishi Sunak a spus-o la Kiev - că a fost semnat "pentru 100 de ani".

,,Acestea sunt două lucruri diferite. Acordul de securitate este pentru 10 ani sau, mai exact, "pentru 10 ani sau până când Ucraina devine membră a NATO. Așadar, acordul este valabil până când se întâmplă unul dintre aceste lucruri, oricare dintre ele se întâmplă mai devreme'', a declarat Martin Harris.

 

Este de datoria noastră să furnizăm arme Ucrainei

 

Întreb de ce este Ucraina atât de importantă pentru Marea Britanie, diplomatul britanic a răspuns: ,,În primul rând, pentru că suntem europeni. Marea Britanie nu este în UE, dar noi suntem în Europa. Aceasta este regiunea noastră comună și suntem responsabili pentru securitatea ei''. 

,,Din păcate, nu există nicio dovadă că această amenințare la adresa securității Europei nu va persista chiar și după ce războiul va fi câștigat. Și va fi o responsabilitate comună a Regatului Unit și a Ucrainei să asigure pacea în Europa. Cred că Rishi Sunak înțelege, de asemenea, foarte clar că securitatea Ucrainei este securitatea Regatului Unit'', a argumentat Martin Harris.

Potrivit sondajelor, peste 90% dintre ucraineni cred că victoria înseamnă recuperarea Crimeei și a Donbasului, aminteşte ziarul online ucrainean European Pravda, făcând aluzie la faptul că diplomaţie occidentală se face că nu a înţeles că ucrainenii au pus egal intre ''victorie'' şi ''recuperarea teritoriilor aflate sub ocupaţie rusă''.

 

Viitorul Ucrainei este în mâinile Occidentului

 

Recent, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că 2024 ar putea fi un an decisiv pentru soarta Ucrainei, care depinde în mare măsură de acțiunile aliaților occidentali.

Shapps a declarat pentru publicația Politico că Rusia își intensifică investițiile financiare și umane în acest război și că nu îi pasă de numărul de trupe suplimentare care ar putea fi trimise pe front.

Acesta a menționat tot sprijinul pe care Marea Britanie l-a oferit deja Ucrainei și a amintit semnarea unui acord istoric între cele două țări la Kiev, unde premierul britanic Rishi Sunak a promis încă 2,5 miliarde de lire sterline în sprijinul militar britanic pentru Ucraina, ajungând la un total de 7 miliarde de lire sterline. 

"Mesajul nu poate fi mai clar: Marea Britanie este implicată pe termen lung. Dar mesajul pe care îl transmit omologilor mei din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei este că și ei trebuie să ia măsuri. Cu toate acestea, trebuie să menținem acest impuls. Și avem nevoie de mai mult sprijin diplomatic, economic și militar pentru a face acest lucru. Nu trebuie să existe o lume în care Putin este lăsat să câștige. Nu numai că l-ar încuraja, punându-i pe ceilalți aliați ai noștri din Europa de Est în vizorul Rusiei, dar ar semnala și Chinei că totul poate fi câștigat. Nu poate exista nicio ezitare. Fără ezitare. Nu trebuie să așteptăm să vedem în ce direcție bate vântul", a argumentat Shapps.

,,Putin crede că Occidentul poate fi învins. El crede că ne lipsește răbdarea strategică. Iar noi trebuie să-i demonstrăm că se înșeală. În acest mare an al democrației, viitorul Ucrainei este în mâinile Occidentului. Nu putem dezamăgi'', a mai precizat oficialul britanic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel