Publicitate
În cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres, înaltul oficial israelian a subliniat că legătura dintre România și Israel e una unică în contextul în care industria de apărare beneficiază deja de transfer de tehnologie din partea marilor companii israeliene.
"Ce este unic la această relaţie este că, spre deosebire de alte ţări, Israelul face coproducţie cu România. Nu doar vindem, cooperăm în domeniul tehnologiei, facem coproducţie. Iar fiecare sistem care provine din Israel a fost testat în condiţii de luptă, vine cu tot cu formare, cu metodologie şi este foarte particular”, precizează ambasadorul israelian.
Întrebat dacă se referă la drone, ambasadorul Reuven Azar a evitat să specifice un anumit produs.
„Nu pot să intru în lucruri tehnice, pentru că, la final, instituţiile care se ocupă cu domeniul de securitate - ministerele Apărării român şi israelian - vor trebui să detalieze aceste lucruri şi să fie de acord. Dar pot spune cu certitudine că domeniile principale care ne interesează sunt cele legate de avantajele pe care le prezintă Israelul. Am vorbit anterior de apărarea aeriană... Sunt sigur că putem ajunge în punctul în care sistemele potrivite pot fi disponibile şi pot fi subiect de discuţie, iar după această discuţie vom şti exact ce sistem vom vinde sau coproduce”.
Armamentul din Israel e la standarde NATO. „Israelul - cel mai deschis în proiecte foarte sofisticate de offset” în România
Reuven Azar a dat însă asigurări că orice tehnică militară pe care România o va achiziționa din Israel e la standarde NATO.
„Există soluţii în acest domeniu. În primul rând, o parte din companiile israeliene au deja fabrici aici, în România, şi de asemenea sunt colaboratori ai unor companii europene, care satisfac standardele de interoperabilitate. Aşa că, deşi există anumite limitări în privinţa unor sisteme, există şi oportunităţi de a le depăşi, prin coproducţie”, precizează oficialul israelian.
„Este o realitate că Israelul a fost cel mai deschis şi am avut în trecut proiecte foarte sofisticate de offset pe care România nu le are neapărat cu alte ţări. Astfel cred că, în acest domeniu, avem o reputaţie destul de bună”, a conchis ambasadorul israelian în România.
Prezență israeliană masivă în România în industria de apărare
UAV Watchkeeper X, prezentat de Elbit Systems în România. Foto: DefenseRomania
În pofida faptului că în ultimele zile s-a discutat intens de achiziția de Iron Dome de către România, achiziția de drone în licitația reluată pe 16 august reprezintă un program mult mai palpabil.
Dronele Watchkeeper X au la bază Hermes 450, diferențe fiind la partea de senzori.
România va achiziționa 7 sisteme de comandă ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.
În ceea ce privește producătorul, Elbit fabrică deja în România părțile componente ale dronelor sale la Bacău, în cele două facilități pe care le deține, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News