Publicitate
Azerbaidjanul a lansat un atac pe data de 13 septembrie, la granița Armeniei, atac care a înregistrat peste 200 de morți.
Aceasta este cea mai gravă escaladare de la războiul din Nagorno-Karabakh din 2020. Prezent la DefenseRomania, cu ocazia Zilei Armeniei, Excelența Sa Sergey Minasyan precizează că Azerbaidjanul dispune de sprijinul total, militar și politic, al celui mai apropiat aliat al său, Turcia.
Ambasadorul Armeniei la București a subliniat că, inclusiv din punct de vedere militar, Turcia se află în spatele Azerbaidjanului. Potrivit acestuia, generalii turci au fost implicați în operațiunea din Nagorno-Karabakh de acum doi ani, iar în ultimul atac Armata azeră continuă să folosească tehnică turcă, inclusiv celebrele drone Bayraktar TB2.
Sergey Minasyan atrage atenția asupra faptului că poziția Turciei reprezintă o problemă și pentru comunitatea internațională.
„Nu e niciun secret că liderii din Azerbaidjan caută mereu sprijinul total politic și militar al Turciei. Am fost martorii, încă de la războiul din 2020 din Nagorno-Karabakh, implicării generalilor turci în operațiunile împotriva armenilor din Nagorno-Karabakh.
De asemenea în această nouă situație tactică a fost foarte important sprijinul armamentului sofisticat turc, inclusiv dorne Bayraktar TB2. Suntem din nou martorii folosirii acestor drone în atacarea teritoriului suveran al Armeniei, dar și martorii unei susțineri la cel mai înalt nivel politic. Turcia susține necondiționat agresiunea Azerbaidjanului și amenințările la adresa armenilor.
E o problemă și pentru comunitatea internațională, pentru partenerii noștri din spațiul european. Turcia încearcă să profite de acest moment nu doar în sudul Caucazului, dar și în alte regiuni care sunt importante pentru arhitectura de securitate paneuropeană”, a precizat ambasadorul Armeniei în România.
Interviul integral pe care l-a acordat Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, pentru DefenseRomania:
Armenia și Azerbaidjan, o „relație” complicată
Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale din Caucaz, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii, pentru control asupra regiunii Nagorno-Karabakh , cel mai recent având loc în 2020.
Noile lupte ilustrează cât de explozivă este încă situaţia, în Nagorno-Karabakh , dar şi la frontiera oficială dintre cele două ţări.
Armenia a îndemnat comunitatea internaţională să reacţioneze, în timp ce Uniunea Europeană, SUA, Franţa, Rusia, Iranul şi Turcia s-au declarat foarte îngrijorate şi au îndemnat la încetarea violenţelor.
Complicate din punct de vedere istoric, relaţiile dintre Erevan şi Baku continuă să fie unele foarte tensionate din cauza diferendului lor asupra regiunii Nagorno-Karabakh .
După un prim război care s-a soldat cu peste 30.000 de morţi la începutul anilor 1990, Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat din nou în toamna lui 2020 pentru control asupra acestei regiuni muntoase. Peste 6500 de persoane au fost ucise în acest nou război.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News