Ambasadorul Armeniei în România: Blitzkrieg-ul azer în Nagorno-Karabakh, susținut de Turcia, a eșuat

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook
EXCLUSIV
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook

Excelenţa Sa, Serghey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania, a vorbit despre escaladarea militară dintre Armenia și Azerbaidjan în Nagorno-Karabakh.

Amintim că situația în Nagorno-Karabakh a degenerat în urmă cu câteva zile. Armenia a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea disputată Nagorno Karabah cu Azerbaidjanul.

Ca răspuns la atacurile aeriene ale Azerbaidjanul asupra regiunii Nagorno Karabah, forțele armene au atacat trupele azere, a declarat Ministerul Apărării al Republicii Armenia, descriind raidurile drept represalii pentru bombardamente de-a lungul întregului front.

În tot acest context tensionat, ambasadorul Armeniei la București ne-a acordat un interviu în care a vorbit pe larg despre situația din Nagorno-Karabakh, implicarea Turciei în conflict și situația actuală. Armenia a reușit să recucerească mare parte dintre obiective după ofensiva azeră. În prezent se mai dau lupte pentru contracararea atacurilor.

2. E.S. Serge... (sergey_minasyan_54602000.png)

Foto: E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia la București

 

„Blitzkrieg-ul azer în Nagorno-Karabakh a eșuat”

 

CITEȘTE ȘI: UN F-16 AL TURCIEI A DOBORÂT UN SU-25 AL ARMENIEI

DefenseRomania: Cum apreciați situația politico-militară din Nagorno-Karabakh după reluarea acțiunilor militare din 27 septembrie a.c.?

E.S. Serghey Minasyan: După cum știți, încă în dimineața zilei de 27 septembrie, armata azeră a încălcat din nou acordurile tripartite de încetare a focului semnate în anul 1994 între Armenia, Azerbaidjan și Artsakh (Nagorno-Karabakh), reluând acțiunile militare, țintind în mod deliberat așezările pașnice, inclusiv capitala Stepanakert.

Din păcate au fost înregistrate pierderi de vieți omenești în rândul populației civile, iar mai multe obiecte de infrastructură civilă au fost de asemenea afectate. Ulterior, armata azeră a încercat să avanseze de-a lungul întregii linii de apărare, cu scopul de a cuceri poziți ale armatei Nagorno-Karabakhului.

Însă, dincolo de avantajul semnificativ în ceea ce privește tehnica militară, dar și sprijinul din partea instructorilor militari din Turcia, armata azeră a reușit doar pe anumite puncte din sud-vestul și nord-vestul Nagorno-Karabakhului înregistrând pierderi umane și tehnice. Cu toate acestea, la momentul actual, Armata de Apărare a Nagorno-Karabakhului a reușit să recucerească o mare parte a acestor poziții, iar în prezent continuă luptele pentru contracarerea atacurilor în care se observă folosirea fără precedent a artileriei și a aviației, inclusiv a vehiculelor aeriene fără pilot puse la dispoziția părții azere de Turcia. Putem spune cu certitudine că Blitzkrieg-ul azer în Nagorno-Karabakh a eșuat.

De remarcat este și faptul că de la bun început, comunitatea internațională a condamnat vehement încălcarea acordurilor de încetare a focului îndemnând părțile spre reluarea negocierilor. Apeluri active în acest sens au venit și din partea conducerii UE, NATO, a co-președinților grupului de la Minsk al OSCE, a majorității țărilor UE, inclusiv a României.

Trebuie menționat și că singura țară care a susținut în mod activ Azerbaidjanul a fost Turcia, fapt care a stârnit reacția jucătorilor-cheie, care au făcut apel pentru evitarea implicării forțelor exterioare în conflictul din Nagorno-Karabakh.

 

Implicarea Turciei în conflictul din Nagorno-Karabakh

 

DefenseRomania: La etapa actuală, care sunt parametrii implicătii turce în conflictul din Nagorno-Karabakh?

E.S. Serghey Minasyan: După cum am putut observa în timpul excaladării din iulie a.c., care a avut loc la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, Turcia a avut o implicare fără precedent și aproape directă în conflict susținând Azerbaidjanul. Acest lucru s-a manifestat, în special, prin furnizarea sprijinului tehnico-militar și prin participarea specialiștilor turci la agresiunea azeră săvârșită împotriva poporului din Nagorno-Karabakh. Mai mult decât atât, Turcia a facilitat furnizarea teroriștilor islamici și a miliției, care sunt de fapt ”cartea de vizită” a implicării turce în multe conflicte din Orientul Apropiat, iar acum aceasta acordă sprijin Azerbaidjanului.

Turcia, care are o experiență de peste o sută de ani în fapte genocidare, cărora au fost supuse populația armeană și alte popoare care locuiau în Imperiul Otoman, încearcă și acum să folosească aceeași politică împotriva Artsakhului (Nagorno-Karabakhului).

Ne exprimăm, totuși, încrederea că aceste isprăvi militare ale Azerbaidjanului din anii 1990 sau 2016, dar și cea recentă (susținută de Turcia), în urma cărora au fost înregistrate pierderi semnificative, vor determina conducerea Azerbaidjanului să revină la procesul de negociere în cadrul eforturilor comunității internaționale cu sprijinul celor 3 co-președinți ai grupului de la Minsk al OSCE.

CITEȘTE ȘI: Nagorno-Karabah | Armenia, dispusă să folosească sisteme Iskander dacă Turcia trimite avioane F-16 în sprijinul azerilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel