Ambasadorul american Victor Jackovich: Rusia are un avantaj în Balcani, deși Serbia nu a fost niciodată îndoctrinată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Serbia
Foto: Ministerul Apărării din Serbia

Ambasadorul american Victor Jackovich, primul ambasador american în Bosnia și Herțegovina, a analizat tensiunile din Balcani în contextul războiului din Ucraina.

Publicitate

Amintim că situația din Balcani a fost pe punctul de a degenera în urmă cu câteva săptămâni după ce Kosovo a demarat procedura de reînmatriculare a autovehiculelor, ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor sârbi din nord”. Decizia a generat un val de violențe între sârbii kosovari și autorități.

Un alt punct sensibil e Bosnia și Herțegovina, care se află în prag de secesiune. Republica Srpska amenință că se putea rupe, ceea ce ar distruge acordul de pace care a pus capăt războiului în regiune. Republica Srpska e susținută de Serbia și Federația Rusă.

Victor Jackovich, un foarte bun cunoscător al regiunii, a fost atașat cultural la București în perioada 1980-1983 și e totodată primul ambasador al Statelor Unite ale Americii în Bosnia și Herțegovina, ocupând această funcție și în Republica Moldova. Ulterior a fost și ambasador al SUA și în Slovenia.

 

„Sârbii nu au fost niciodată îndoctrinați de Rusia”

 

Ambasadorul american a analizat în exclusivitate pentru DefenseRomania situația din Balcani, făcând referire la Serbia și aliatul ei rus.

Înaltul diplomat cunoaște foarte bine situația din Bosnia și e convins că Federația Rusă influențează și alimentează tensiunile, chiar dacă o face tacit. 

Victor Jackovich a amintit că încă de pe vremea fostei Iugoslavii condusă de Tito, Belgradul a știut să țină Rusia la distanță, atât politic, cât și cultural. În opinia sa Serbia nu e îndoctrinată, dar are multe puncte comune cu Rusia, inclusiv faptul că mulți cetățeni sârbi locuiesc în afara granițelor.

„Rușii au o relaţie strânsă cu Serbia şi Belgradul, care de  asemenea are relaţii cu jumătatea Bosniei numită Republica Srpska, astfel că se observă această linie a influenţei, această linie a sprijinului ce pleacă din Moscova către această zonă. Dar o mare parte este hibrid, după cum ati menționat, dar ceea ce mi se pare interesant din punct de vedere istoric este că preşedintele Tito din Iugoslavia a fost capabil după 1948 să ţină ruşii complet departe de Iugoslavia. Şi când zic complet, mă refer exact la acest lucru: complet, cultural, sub toate aspectele…oamenii din Iugoslavia nu vorbesc rusă, n-au făcut-o niciodată, sau poate la începutul anilor 1940. Dar nu au fost niciodată îndoctrinați de Rusia, este un aspect foarte interesant”, a declarat ambasadorul Jackovich, pentru DefenseRomania.

 

„Rusia are un avantaj în Balcani”

 

„Azi, vedem intervenţiile Rusiei în Serbia şi în Republica Srpska şi încercările din Muntenegru, eu personal văd aceste intervenții şi îmi spun că este o situaţie cu totul distinctă faţă de cea de sub regimul preşedintelui Tito. Dar este o situaţie nouă, acestea sunt ţări relativi mici, independente, astfel că devin ţinte, şi au populaţie sârbă.

Serbia este o ţară foarte importantă, este o ţară pivotară în fosta Iugoslavie şi în Europa de Sud-Est, este cea mai importantă ţară care s-a desprins din fosta Iugoslavie. Problema este că populaţia sârbă locuieşte în teritorii din afara Republicii Serbia. Situaţia din Rusia este foarte similară, avem populaţie rusă care locuiește în diferite republici din afara Rusiei, aşadar există acest paralelism şi relaţiile bune dintre Serbia şi Rusia, ceea ce înseamnă în mod evident că Rusia are un avantaj în Balcani pe care nu l-a mai avut înainte, însă îşi folosește acest avantaj într-o manieră discretă, pe cale filozofică, politică, sprijin prin mişcări individuale, prin Biserica Ortodoxă, care este o legătură între unele dintre ţările slave ortodoxe, foloseşte acest avantaj în mai multe feluri”, a conchis ambasadorul american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel