Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Spre exemplu, Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".
Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO.
În tot acest context, Georgette Mosbacher, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Polonia, transmite printr-un mesaj că Varșovia și-ar putea asuma acest rol în cazul în care Berlinul dă înapoi.
Pe pagina de Twitter, într-un mesaj în poloneză, ambasadoarea a transmis că în cazul în care „Germania decide să își reducă potențialul nuclear, slăbind NATO, atunci Polonia - care își îndeplinește obligațiile și înțelege riscurile securității pe flancul estic al NATO - ar putea să își asume această misiune”.
Jeśli Niemcy chcą zmniejszyć potencjał nuklearny i osłabić NATO, to być może Polska - która rzetelnie wywiązuje się ze swoich zobowiązań, rozumie ryzyka i leży na wschodniej flance NATO - mogłaby przyjąć ten potencjał i u siebie https://t.co/VIzpHIgoUN
— Georgette Mosbacher (@USAmbPoland) May 15, 2020
O nouă criză a rachetelor cubaneze?
De partea cealaltă, într-un asemenea scenariu, media din Rusia, citată de publicația arabă ANM, susține că o asemenea mișcare ar putea forța Moscova să încerce să transfere arme nucleare în Cuba ori Venezuela, state apropiate politic de Moscova, dar georgrafic de Statele Unite. Ar putea fi un răspuns în cazul în care Rusia s-ar simți amenințată de arsenalul nuclear american dacă acesta ar fi transferat în Polonia.
Criza rachetelor cubaneze a avut loc în 1962 în timpul Războiului Rece când Uniunea Sovietică și Statele Unite au desfășurat arsenal nuclear în apropierea granițelor lor. Moscova efectuase desfășurarea în Cuba, în timp ce SUA în Turcia. Criza rachetelor cubaneze a fost cel mai tensionat moment al Războiului Rece, chiar președintele american John F. Kennedy a afirmat la vremea respectivă că probabilitatea unui război nuclear între cele două puteri a fost de aproape 50%.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News