Ambasada SUA la Kiev avertizează că Forțele Armate Ruse pregătesc un atac masiv cu rachete și drone asupra obiectivelor guvernamentale ucrainene

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ambasada SUA la Kiev a emis un avertisment potrivit căruia Rusia ar putea încerca să strice Ziua Independenței Ucrainei, vizând Kievul cu noi atacuri. „Există un risc ridicat de atacuri cu drone și rachete rusești, atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi, pe teritoriul Ucrainei, în zilele următoare și în weekend, în contextul Zilei Independenței Ucrainei, sărbătorită pe 24 august”, se arată în comunicat. 

Ambasada și-a îndemnat cetățenii să rămână vigilenți în zilele premergătoare datei de 24 august și să ia măsurile de precauție necesare pentru siguranța lor. Ucraina va marca pe 24 august al 33-lea an de independență față de Uniunea Sovietică.

Anterior, Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat că invazia armatei ucrainene în zona de graniță a regiunii Kursk exclude automat orice posibilitate de negocieri de pace cu Ucraina. Oficialii de la Moscova au acuzat că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk se realizează cu aprobarea Occidentului și cu sprijinul deplin al acestuia.

Comentând prezența angajaților occidentali din mass-media în teritoriile ocupate de Forțele Armate Ucrainene, Ministerul de Externe rus a subliniat că vizitarea teritoriului rus de către jurnaliștii străini este posibilă doar dacă aceștia obțin viză și acreditare de la autoritățile competente.

La rândul său, Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a anunțat că jurnaliștii străini care au trecut ilegal granița intrând pe teritoriul rus vor fi trecuți pe lista internațională cu persoanele urmărite.

Comentariul autorului: După intrarea trupelor ucrainene în Rusia, toată lumea s-a așteptat ca Moscova să recurgă la o lovitură de represalii împotriva Ucrainei, mai ales că președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că forțele ruse “vor răspunde în mod adecvat” la atacul ucrainean.

În plus, în ultimele săptămâni, armata rusă nu a mai executat atacuri de amploare cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei, limitându-se la lovituri nocturne cu drone de atac și lansări punctuale de rachete Iskander în timpul zilei.

Cu toate acestea, atacul masiv al trupelor ruse nu a fost lansat încă, dar cu siguranță el va avea loc în zilele următoare, așa cum avertizează și oficialitățile americane.

Experții militari ruși consideră însă că lovitura principală nu va fi aplicată instituțiilor guvernamentale ucrainene, deoarece, deși aceasta ar fi utilă pentru atenuarea imaginii “șifonate” a părții ruse, din punct de vedere militar, efectul unei astfel de acțiuni ar fi unul minim. În primul rând din cauza faptului că este puțin probabil ca reprezentanții de frunte ai regimului de la Kiev să se afle în birourile lor oficiale.

De asemenea, lovirea unor facilități militare ale Ucrainei din diferite regiuni ale acesteia au devenit deja atât de obișnuite încât ar fi imposibil să fie numite un răspuns adecvat la “aventura” trupelor ucrainene în regiunea Kursk.

În aceste condiții, planificatorii militari ruși caută ținte mai ambițioase și mai distructive, care să pună cu adevărat probleme liderilor de la Kiev. Una dintre opțiunile luate în calcul este reprezentată, de exemplu, de distrugerea podurilor peste Nipru.

Cel mai probabil, weekendul următor va aduce mai multe răspunsuri la întrebările care circulă acum în presa din Rusia, Ucraina și nu numai.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel