Rusia de azi uită de protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Ambasadorul rus continuă linia trasată de Kremlin cu privire la evenimentele care au generat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia joacă cartea victimei în loc să își asume faptul că URSS a impus, în 1940, României cedarea Basarabiei și, curios lucru, și a Bucovinei de Nord, neprevăzută de protocoale.
În timpul ofensivei, Armata Roșie a ocupat și Ținutul Herța, nemenționat în ultimatumul sovietic, populat de români. În vara anului 1940, teritoriile anexate de ruși, au fost împărțite între nou formatele Republică Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) și Republică Sovietică Socialistă Ucraineană, iar în 1941 trupele sovietice au măcelărit peste 3.000 de români care intenționau, pașnic, să treacă granița în România, eveniment care avea să rămână în istorie ca Masacrul de la Fântâna Albă – nerecunoscut nici până astăzi de Rusia.
În același comunicat, ambasadă rusă îl numește pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” și îl acuză de că a ucis mii de persoane, printre care și moldoveni.
„Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu locuitori din Moldova - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menționează în comunicat, potrivit Deschide.md.
Ambasada Rusă condamnă declarațiile privind eroii români care potrivit lor, vin în justificarea criminalilor fasciști.
Amintim că, pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News