Ambasada Rusiei în România reia mai vechea temă a propagandei ruse privind armele chimice. Rușii acuză un „complot mondial” împotriva lor pentru ca Ucraina să folosească arme chimice

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Execițiu de soluții biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Foto: U.S. Army
Execițiu de soluții biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Foto: U.S. Army

Propaganda rusă, prin vocea Ambasadei Federației Ruse în România, reia narativul fals privind „folosirea armelor chimice furnizate Ucrainei de către țările NATO de regimul de la Kiev”.

Ambasada Rusiei transmite că „în ciuda faptului că Rusia a prezentat Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (ACHO), Consiliului de Securitate și Adunării Generale a ONU informații despre utilizarea substanțelor chimice de către forțele armate ale Ucrainei în Zona de Operațiuni Militare Speciale (USO) (n.r. - denumirea pe care rușii o folosesc agresiunii împotriva Ucrainei), militanții ucraineni continuă să utilizeze sistematic substanțele chimice (clor, amoniac, acid amoniac). litru, acid sulfuric, cloracetopenonă, CS, B-Zet, clorpicrină, acid silic, clorcian, compuși taliu și multe altele. ) nu doar în cursul acțiunilor militare împotriva unităților Forțelor Armate ale Federației Ruse, ci și pentru desfășurarea actelor teroriste împotriva civililor și funcționarilor administrației civile.

Motivul este patronajul politic și aprobarea faptică a unor astfel de crime de către Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi în Franţa”, se arată în comunicatul trimis de ruși.

Subliniem că acest narativ a mai fost prezentat și la începutul invaziei neprovocate împotriva Ucrainei. Unul din motivele pentru care rușii și-au motivat invazia au fost așa-zisele laboratoare chimice occidentale de pe teritoriul ucrainean. Nu au prezentat nicio dovadă în acest sens.

Nici în ceea ce privește acuzele privind utilizarea armelor chimice de către ucraineni, sub „patronajul occidentalilor”, rușii nu prezintă dovezi. Dar, mai mult, susțin că există un „complot” internațional împotriva lor și sunt mușamalizate aceste acțiuni.

Redăm în continuare integral comunicatul rușilor, cu amendamentul că narativul e o veche teză folosită de propaganda rusă:

„Atmosfera de impunitate creată de „Occidentul colectiv” eliberează mâinile regimului de la Kiev pentru a comite infracțiuni mai mari legate de utilizarea chimicalelor toxice. Este bine cunoscut faptul că partea ucraineană, cu asistența activă a țărilor occidentale, intenționează să efectueze o serie de provocări în zona SSO, îndreptate împotriva Rusiei. Aceștia pregătesc și desfășoară în prezent un set de măsuri menite să falsifice baza de probe pentru a acuza în continuare Federația Rusă de încălcarea prevederilor Convenției privind interzicerea armelor chimice (CAPH) în timpul luptei.

Potrivit autorităților competente ruse, în perioada iulie-septembrie a acestui an. г. Țările NATO au instalat peste 70 de unități de dispozitive tehnice moderne pentru detectarea și fixarea substanțelor toxice în Ucraina. Printre acestea se numără ultimele detectoare pentru detectarea substanțelor chimice interzise și a agenților de analiză a gazelor.

Totodată, atât în Ucraina cât și în baza centrelor de profil de radiații, protecție chimică și biologică din țările alianței, s-a efectuat instruirea angajaților agențiilor de aplicare a legii și serviciilor speciale din Ucraina.

Este de așteptat ca materialele factologice fabricate nu departe de linia de contact de luptă să fie transferate experților internaționali sosiți prompt în Ucraina pentru a compila un raport "independent" privind faptul folosirii deliberate a armelor chimice de către Moscova. Vă reamintim că țara noastră a distrus toate stocurile de arme chimice în septembrie 2017.

Distrugerea a avut loc sub control total de către OZHO și inspectorii din țările occidentale, în principal din Statele Unite. Faptul eliminării complete a stocurilor de arme chimice a fost confirmat oficial de directorul general al OZHO.

Per ansamblu, scopul acestei acțiuni a NATO și Ucraina este clar. Nu există stat de drept internațional care să-i oprească din dorința de a obține „înfrângerea strategică” declarată a Rusiei.

Federația Rusă va continua să înregistreze și să raporteze statelor membre CZHO și membrilor ONU date privind utilizarea substanțelor chimice toxice de către forțele armate ale regimului de la Kiev împotriva soldaților și civililor ruși, precum și despre planurile militanților ucraineni de a organiza provocări împotriva întreprinderilor chimice din Donbass și alte regiuni ale Rusiei.

Cei vinovați de acestea și alte crime împotriva cetățenilor ruși vor fi identificați și se vor confrunta cu o pedeapsă binemeritată și ireversibilă”.

De subliniat însă că există pericolul ca rușii să folosească teza falsă a folosirii armelor chimice de către ucraineni cu scopul de a justifica escaladarea războiului împotriva Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel