Am putea fi martorii unei întorsături interesante în acest război: Regimul de la Moscova se pregătește pentru o escaladare radicală a situației

Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.

Expertul ucrainean în probleme de politică internațională Ivan Iakovina a explicat la Radio NV de ce crede că dictatorul rus Vladimir Putin s-ar putea pregăti serios pentru un război cu NATO și ce l-ar putea determina să facă asta. Războiul ia acum o turnură foarte interesantă, și anume, Vladimir Putin pare să fie serios hotărât să lupte împotriva țărilor NATO. Cel puțin vorbește despre asta și nu pare să blufeze.

În opinia expertului ucrainean, asistăm acum la o importantă schimbare, o adevărată ,,ruptură psihologică în creierul lui Vladimir Putin, care poate avea consecințe interesante, inclusiv militare, în special în ceea ce privește armele cu rază lungă de acțiune''.

Iranul a început să furnizeze rachete balistice Rusiei, iar țările occidentale au reacționat. Președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer, judecând după rapoartele din presa britanică și americană, au decis sau sunt pe cale să decidă să permită Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune, în principal rachete Storm Shadow și ATACMS.

,,În prezent, ministrul de externe britanic și secretarul de stat american au fost la Kiev, unde se pare că au discutat exact acest subiect cu conducerea ucraineană. Când încep astfel de vizite și conversații, o decizie a fost luată sau este pe cale să fie luată'', spune Iakovina.

După cum susţine expertul ucrainean, Rusia va avea șansa de a ''experimenta'' ceea ce a experimentat Ucraina în februarie-martie 2022 și după aceea, când au început bombardamentele zilnice asupra instalațiilor critice ucrainene, cu șanse minime de a riposta, deoarece și apărarea aeriană a fost distrusă în mare parte.

,,În combinație cu sute de drone ucrainene, consecințele unor astfel de atacuri cu rachete pentru Rusia ar putea fi extrem de neplăcute. Imaginați-vă, de exemplu, o situație în care toate sau aproape toate rafinăriile de petrol de pe partea europeană a Rusiei sunt aruncate în aer. Rusia ar rămâne fără benzină, fără combustibil. Imaginați-vă distrugerea tuturor sau a aproape tuturor aerodromurilor cu avioane militare, a centralelor termice și a centralelor hidroelectrice de pe teritoriul european al Rusiei. Imaginați-vă distrugerea unităților militare și a unor poduri-cheie peste râuri. Depozitele de petrol și antrepozitele sunt în flăcări - și toate acestea se întâmplă în Rusia în decurs de una sau două luni. Întreaga Rusie poate fi cuprinsă de flăcări, și destul de repede'',  spune Ivan Iakovina pentru Radio NV.

 

Rusia nu are rezerve de sisteme de apărare aeriană

 

Astfel, dacă americanii și britanicii iau decizia potrivită, câteva luni de zile vor fi suficiente pentru ucrainene pentru a distruge sute de facilităţi militare şi elemente de infrastructură critică de pe teritoriul rus.

Având în vedere faptul că Rusia nu are rezerve de sisteme de apărare aeriană, iar apărarea aeriană actuală nu poate face față nici măcar dronelor utilizate în prezent de ucraineni, care își ating în mod regulat țintele - toate aceste permise s-ar putea transforma într-un adevărat dezastru pentru Rusia. Acest lucru va fi deosebit de periculos pentru Rusia înainte de sezonul rece, iar iernile în Rusia sunt mult mai reci decât în Ucraina.

Dacă ceva îl poate face pe Vladimir Putin să se gândească la necesitatea de a pune capăt războiului, este acest gen de distrugere a infrastructurii critice și militare, o distrugere totală care poate fi asigurată cu ajutorul unor rachete de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune. Federația Rusă cu siguranță nu va putea continua războiul în condițiile distrugerii infrastructurii sale.

Vladimir Putin a fost serios îngrijorat de faptul că statele occidentale sunt gata să permită Ucrainei să folosească rachete cu raza lungă de acţiune pentru a lovi facilitaţi militare aflate pe teritoriul Rusiei.

A fost pentru a doua oară de la declasarea războiului când a vorbit public despre liniile roșii ale Rusiei. Prima dată, chiar la început, când a declarat efectiv război Ucrainei, a amenințat că Occidentul se va confrunta cu consecințe cum nu s-a mai văzut până acum dacă va interveni militar de partea Ucrainei.

 

Lipsa de reacție îl va reduce pe Vladimir Putin la statutul de slugă

 

,,Occidentul, trebuie să spun, nu a intervenit militar în mod direct, trimițând trupe sau lansând lovituri împotriva Rusiei, și nu intervine. Această linie roșie, trasată de Putin, este respectată. Acum, Putin a trebuit să spună personal că autorizarea atacurilor asupra Rusiei ar însemna intrarea NATO în război, deoarece ucrainenii nu ar trebui să fie capabili să lanseze singuri aceste rachete. El spune că va exista o stare diferită a războiului, o esență diferită a războiului. De fapt, el a amenințat că va declara război SUA și aliaților săi dacă vor fi lansate rachete în Rusia. El nu a mai spus niciodată acest lucru înainte'', argumentează Ivan Iakovina.

Cred că, prin această declarație, Putin și-a tăiat calea de întoarcere. Dacă ATACMS, Storm Shadow sau JASSM sunt folosite pe teritoriul Rusiei, el va trebui pur și simplu să răspundă într-un fel țărilor NATO. Și acesta este un risc mare, deoarece susținătorii săi din rândul poporului au văzut și au auzit această linie roșie în mod deosebit de clar.

,,Lipsa de reacție îl va reduce pe Vladimir Putin la statutul de slugă în rândul propriilor săi prieteni și slugi. Aceasta va fi o lovitură foarte grea pentru autoritatea sa. Prin urmare, trebuie să facem tot ce este posibil și imposibil pentru a ne asigura că exact acest lucru se va întâmpla pentru a zdruncina regimul Putin acasă'', mai spune expertul ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel