”Am încasat un glonț pentru democrație”. În primul miting electoral după tentativa de asasinat, Trump respinge „ Proiectul 2025 ”, dar invocă triada Xi - Putin - Orban

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Trump și Vance, la discursul de acceptare a nominalizării Partidului Republican pentru funcția de Președinte, respectiv Vicepreședinte al SUA.
Imagine ilustrativă. Trump și Vance, la discursul de acceptare a nominalizării Partidului Republican pentru funcția de Președinte, respectiv Vicepreședinte al SUA.

În Michigan, la primul miting electoral după atac, candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, îi laudă pe liderii populiști, dar se disociază de „Proiectul 2025 ” - un document care propune un președinte al SUA cu și mai multe puteri.

Mii de oameni din Michigan au venit pentru la miting al lui Donald Trump de la tentativa sa de asasinat în urmă cu o săptămână. Fostul președinte apare pentru prima dată la un eveniment de campanie alături de adjunctul său JD Vance, pentru prima dată împreună pe scenă de când ambii au candidat pentru o funcție. 

Trump le-a mulțumit americanilor pentru sprijin, într-un discurs în care a apărut fără pansamentul alb de la ureche (președintele a avut doar un bandaj de culoarea pielii).

 

Mirajul autoritarismului

 

Trump reia flirtul lui cu dictatorii. La mitingul din Michigan, candidatul republican își afirmă încă o dată public slăbiciunea față de guvernele autoritare. „Xi și Putin sunt băieți duri și deștepți. Și Orbán are dreptate”.

Trump admite că se înțelege bine cu Xi Jinping, o persoană „genială” care „controlează 1,5 miliarde de oameni cu o mână de fier ”.

De asemenea, potrivit fostului președinte, Vladimir Putin și alții ca el sunt „deștepți și duri”.

"Sunt inteligenți, duri. Își iubesc țara” - a spus el printre ovațiile susținătorilor săi - avem nevoie de cineva care să ne protejeze". „Și Orbán a avut dreptate: avem nevoie de cineva care să ne protejeze”, a mai declarat Trump.

 

„Nu sunt un extremist, am încasat un glonț pentru democrație”

 

Pe de altă parte, Donald Trump s-a distanțat de „ Proiectul 2025 ” (manifestul care conturează mandatul președintelui într-o cheie și mai autoritara - și propune atribuirea mai multor puteri președintelui, reducerea drepturilor civile și înăsprirea măsurilor împotriva migranților).

Trump susține că, odată ajuns la Casa Albă, va fi un pericol pentru democrație, așa cum susțin democrații. „Nu știu ce este Proiectul 2025 ”, a spus Trump la mitingul din Michigan „Nu știu ce naiba este, au ieșit niște lucruri extreme. Adică, sunt extreme, dar eu nu știu nimic despre asta. Ei (democrații) dezinformează și continuă să spună: „E o amenințare pentru democrație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel