”Am făcut una dintre cele mai mari greșeli”. Iranul ar putea produce suficient material pentru bomba nucleară într-o săptămână sau două, spun SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Fateh-110.
Fateh-110.

Iranul are nevoie de maxim două săptămâni pentru a putea obține suficient uraniu îmbogățit, necesar producției bombei nucleare, a declarat secretarul Departamentului de stat al SUA.

Iranul este probabil capabil să producă suficient material fisionabil pentru a fi folosit într-o armă nucleară în „o săptămână sau două”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Nu au produs încă armele ei înșiși, dar este ceva la care, evident, urmărim foarte, foarte atent”, a spus Blinken la Forumul de Securitate din Aspen, Colorado, citat de DW.

AIEA declara, încă din 2022, că Iranul este singurul stat fără arme nucleare care îmbogățește uraniul la un nivel ridicat de 60%  – foarte apropiat de nivelul necesar producției armei nucleare. Teheranul continuă să acumuleze rezerve suficient de mari de uraniu pentru construirea mai multor bombe nucleare.

Secretarul Departamentului de stat al SUA atenționează că acest nivel de îmbogățire a uraniului, i-ar permite Teheranului să producă mai rapid arma nucleară.

„În loc să fie la cel puțin un an distanță de a avea capacitatea de a produce material fisionabil pentru o armă nucleară, acum Iranul este probabil la o săptămână sau două de a face acest lucru”, a spus Blinken.

„Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-am făcut în ultimii ani a fost respingerea acestui acord și permiterea Iranului să iasă din cadrul pe care l-am convenit”, a adăugat secretarul de stat.

Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat la începutul acestei luni că țara sa nu produce arme nucleare.

Într-un articol pentru Tehran Times, Pezeshkian a subliniat că „doctrina de apărare a Iranului nu include arme nucleare” și a adăugat că Statele Unite ar trebui să ridice sancțiunile economice împotriva Iranului.

Prin acordul semnat în 2015, Teheranul a promis să-și limiteze programul nuclear, dar fostul președinte american Donald Trump s-a retras din acord în 2018 și a impus sancțiuni economice dure Iranului. Iranul a ripostat reluând îmbogățirea cu uraniu și limitând inspecțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Majoritatea specialiștilor sunt de părere că Iranul nu deține încă o armă nucleară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel