Am distrus Iris-T și HIMARS-ul ucrainenilor, se laudă armata rusă. Moscova are dreptate doar pe jumătate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS

Una caldă, alta rece pentru Armata ucraineană. Sistemele occidentale primite de Kiev sunt angajate cu prioritate de Armata rusă, iar uneori se întâmplă ca elemente din tehnica de luptă modernă să fie și distruse.

După ce a văzut că ”operația specială - în trei zile suntem la Kiev” eșuează lamentabil, propaganda Moscovei încearcă să convingă Occidentul că Armata ucraineană tot va fi învinsă, indiferent de câtă asistență va primi din Vest. De asta sunt importante acțiunile impetuoase ale Kievului. Decimarea Flotei ruse a Mării Negre, prin loviturile cu drone asupra facilităților tactice (unele chiar strategice) din Federația Rusă sau prin incursiune Kursk - toate aceste acțiuni sapă la imaginea militară a Rusiei și ne arată că împăratul este gol.

Revenind la pierderile Ucrainei, propaganda Moscovei a prezentat constant imagini cu tehnica occidentală ucraineană care a fost distrusă pe front. 

Am ales două evenimente mediatizate zilele trecute, în care sunt distruse ținte ce par a fi tehnică de luptă ucraineană. Cu toate acestea, în cazul doi, mai mult ca sigur victima loviturii rusești este o machetă dispusă ca momeală de ucraineni.

 

HIMARS adevărat lovit de ruși, după ce doi ani Moscova distrusese doar machete

 

Forțele ruse au anunțat săptămâna trecută că au distrus lansatorul sistemului de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) în regiunea Sumî din Ucraina, care a fost lovit cu o rachetă Iskander OTRK lansată din regiunea rusă Kursk, a scris agenția TASS, citând Ministerul rus al Apărării.

Trebuia să mai vină și o lovitură reală, după zecile de atacuri rusești asupra machetelor HIMARS. Moscova raporta întotdeauna astfel de ratări ca fiind lovituri asupra echipamentelor produse în SUA și se ajunsese în situația în care rușii distruseseră mai multe HIMARS-uri decât a primit Armata Ucrainei.

În acest caz, lovitura este una reală. Ministerul rus al Apărării a lansat imagini ale lansatorului M142 HIMARS MLRS. Lansatorul ar fi trebuit să fie ascuns într-o pădure, potrivit Ministerului rus al Apărării, dar un operator rus de drone a urmărit sistemul, iar coordonatele au fost transmise către sistemul rusesc care a lansat racheta Iskander. Operatorul de drone a reușit să surprindă și detonarea muniției HIMARS.

Pentru cine are Telegram: Video aici:

 

Macheta sistemului german antiaerian IRIS/T, lovită strașnic. Încă o țintă raportată ca reală de ruși

În același timp, rușii s-au lăudat că distrus o machetă a sistemului de apărare aeriană Iris-T. În emisiunea presei de propagandă a Ministerului Apărării al Federației Ruse - canalul TV Zvezda - rușii au publicat un videoclip în care complexul rusesc de rachete Iskander-M ar fi distrus sistemul german de rachete antiaeriene IRIS-T.

Vestea răspândită de propagandiștii ruși despre distrugerea de către armata rusă a complexului german de apărare aeriană IRIS-T din regiunea Sumî nu este adevărată - e un fals, relatează expertul BILD Julian Röpke.

Röpke crede că videoclipul nu arată sistemul IRIS-T, ci ceva „ foarte asemănător cu o machetă”.

În primul rând, spune expertul, presupusul complex de apărare aeriană stă singur la marginea pădurii – și nu poate fi văzut un singur soldat ucrainean în jur (nu e un argument 100% valabil, întrucât se poate întâmpla ca în acel moment militarii ucraineni să nu fie în preajma echipamentului, dar contribuie la următoarele două).

În al doilea rând, după un impact puternic, „complexul” nu s-a modificat la exterior - probabil că era din lemn sau un material similar, a concluzionat Röpke.

În al treilea rând, după o lovitură directă a Iskander-M nu a existat nicio flacără sau explozie , iar într-un IRIS-T adevărat muniția și combustibilul ar fi fost cu siguranță detonate. Acest lucru se poate vedea foarte evident în video-ul precedent, în care lansatorul HIMARS real a fost lovit în plin, iar explozia a fost una majoră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel