Alimentarea cu apă a peninsulei Crimeea, în fază critică. Mai poate fi evitat un conflict militar cu Ucraina pentru rezolvarea situației?

Ionel Copcea |
Data publicării:
EXCLUSIV

Așa cum era de așteptat, din cauza lipsei precipitațiilor, alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea a ajuns într-o situație critică. Ca urmare a secetei prelungite, principalele râuri ale peninsulei sunt uscate ori au debite superficiale. În luna septembrie, intrările de apă în principalele bazine din Crimeea și Sevastopol au fost fie absente, fie nesemnificative. Astfel, potrivit Centrului Hidrometeorologic din peninsulă, rezervele totale de apă din bazinele cu debit natural erau, la începutul lunii octombrie 2020, cu 91,2 milioane de metri cubi mai mici decât în ​​2019.

În consecință, inevitabilul s-a produs. La Simferopol și în 39 de sate din districtele Simferopol și Bakhchisarai, a fost introdus un regim etapizat de limitare a furnizării de apă. Aprovizionarea cu apă a orașului din rezervoare a fost redusă aproape la jumătate, respectiv la aproximativ 70.000 de metri cubi. Astfel, a fost introdus un program orar de livrare a apei, care curge acum doar dimineața și seara.

Anterior, Ucraina furniza până la 85% din nevoile de apă ale Peninsulei Crimeea, prin Canalul Crimeii de Nord, care este conectat la Nipru. Însă, după reunificarea Crimeii cu Rusia, furnizarea de apă prin canal către republică a fost întreruptă complet, în mod unilateral de partea ucraineană. Autoritățile ruse au încercat să rezolve problema aprovizionării cu apă prin bazinele naturale, care însă, în ultimul an, au devenit superficiale, din cauza cantității reduse de precipitații.

Cu câteva luni înaintea exercițiului strategic Caucaz-2020, desfășurat în sud-vestul Federației Ruse (inclusiv în Crimeea și Marea Neagră) în perioada 21-26 septembrie, au apărut o serie de speculații, alimentate de oficialii ucraineni, potrivit cărora, în timpul acestuia, trupele ruse vor invada sudul Ucrainei pentru a asigura deblocarea canalului în vederea reluării furnizării de apă în Crimeea.

Deși aceste previziuni nu s-au confirmat, în prezent, totuși această problemă revine în actualitate. Autoritățile ruse trebuie să rezolve situația devenită critică și nu au prea multe opțiuni. De fapt, situația este simplă, ori deblochează prin forță Canalul Crimeii de Nord, suportând noi consecințe din partea comunității internaționale, ori adoptă o serie de măsuri de urgență, care să asigure necesarul de apă din peninsulă. Se pare că, deocamdată, partea rusă încearcă soluția non-militară, alocând fonduri suplimentare pentru depășirea crizei.

Astfel, în ședința din 08 octombrie, Guvernul rus a aprobat alocarea de fonduri de la Ministerul Dezvoltării Economice și Ministerul Apărării “pentru a oferi asistență financiară Republicii Crimeea și orașului federal Sevastopol, în lupta împotriva secetei”.

Alocarea fondurilor de la Ministerul Dezvoltării Economice prevede măsuri de finanțare ce vizează îmbunătățirea situației legate de aprovizionarea cu apă în Crimeea și Sevastopol. În special, este planificată luarea de măsuri pentru reducerea pierderilor din rețelele de alimentare cu apă (inventarierea, eliminarea consumului neautorizat, înlocuirea echipamentelor și repararea porțiunilor avariate din rețele).

În plus, alocarea de fonduri de la Ministerul Apărării va asigura implementarea măsurilor pentru furnizarea neîntreruptă și de înaltă calitate a apei către teritoriile Peninsulei Crimeea.

După cum a anunțat premierul rus, Mikhail Mishustin, pe 08 octombrie, Crimeea și Sevastopolul vor primi aproape 5 miliarde de ruble (aproximativ 55 de milioane de euro) pentru construcția infrastructurii de alimentare cu apă.

“Astăzi, la ședința de guvern, vom aloca aproape 5 miliarde de ruble Republicii Crimeea și orașului Sevastopol pentru construirea de noi instalații de alimentare cu apă în peninsulă și alte 870 de milioane de ruble pentru revizuirea rețelelor de alimentare cu apă aflate în stare de urgență, precum și pentru dezvoltarea de puțuri suplimentare”, a precizat acesta.

Anterior, pe 07 octombrie, vicepremierul rus, Marat Khusnullin, declarase că un plan cuprinzător pentru asigurarea furnizării de apă către Crimeea și Sevastopol este gata și va fi înaintat guvernului.

“Săptămâna trecută am avut o serie de ședințe, în urma cărora am fost împuternicit să elaborez un plan de măsuri pentru a asigura furnizarea de apă către Republica Crimeea și Sevastopol. Proiectul planului a fost realizat de Ministerul Dezvoltării Economice, împreună cu alte autorități executive federale, și a fost prezentat deja guvernului”, a menționat Khusnullin.

După cum a declarat vicepremierul, în viitorul apropiat proiectul va fi coordonat și finalizat, luând în considerare observațiile și vor fi stabilite și sursele de finanțare.

“Problema aprovizionării cu apă a Peninsulei Crimeea este una dintre problemele cheie de pe agenda noastră, pe care este necesar să o rezolvăm cu promptitudine, astfel încât toți locuitorii din regiune să beneficieze de alimentarea cu apă”, a subliniat vicepremierul.

Anterior, Khusnullin a cerut Ministerului Resurselor Naturale și societății Rosgeology să-și trimită reprezentanții în Crimeea și să efectueze lucrări de explorare geologică.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel