"Intervenția agresivă și lipsită de scrupule a Rusiei în afacerile interne ale României reprezintă o încercare deliberată de a submina dreptul constituțional al poporului român de a-și exprima liber voința. Această acțiune face parte dintr-o strategie mai amplă de agresiune hibridă a Rusiei împotriva Europei și a lumii libere, manifestată recent prin eforturi active de destabilizare în Georgia, Moldova și alte state," transmite Kievul într-un comunicat al MAE ucrainean.
„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei își exprimă solidaritatea cu România în contextul atacurilor hibride fără precedent al Rusiei împotriva democrației românești, așa cum reiese din datele declasificate săptămâna aceasta de autoritățile române.Interferența flagrantă a Rusiei în afacerile interne ale României este o încercare de a priva poporul român de dreptul său constituțional de a-și exprima liber voința.
Acesta este încă un episod din agresiunea hibridă mai amplă a Rusiei împotriva Europei și a restului lumii libere, care s-a manifestat recent prin eforturile active rusești de a submina situația din Georgia, Moldova și în alte țări.Interferența Rusiei în afacerile interne ale României confirmă declarațiile anterioare ale Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, potrivit cărora planurile agresive ale Kremlinului depășesc cu mult Ucraina și se extind la UE și țările NATO, printre altele.
Răspunsul la astfel de amenințări rusești trebuie să fie comun și decisiv, inclusiv prin susținerea maximă a Ucrainei în contracararea agresiunii rusești, pentru a menține stabilitatea în Europa și în lume. România este un vecin important și un partener de încredere al țării noastre. Este o țară care susține cu fermitate lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse și oferă un sprijin semnificativ. Solidaritatea noastră cu poporul român rămâne de nezdruncinat. Sperăm sincer că, în cursul viitorului proces electoral, cetățenii români își vor putea exercita dreptul la vot fără interferențe străine”, transmite și Ambasada Ucrainei la București, un mesaj venit de la MAE ucrainean.
Un mesaj similar a fost dat desigur și de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Însă și Ministere de Externe din alte state aliate, precum Estonia, Italia, Franța sau Polonia au salutat decizia CCR de a anula turul 1 al alegerilor ca urmare a atacului hibrid fără precedent orchestrat de Federația Rusă.
„Numai românii au dreptul să decidă pe cine aleg. Apreciez că #România a stat ferm împotriva interferențelor străine maligne și a redat vocea oamenilor. Încercările Rusiei de a se amesteca în democrații nu vor reuși”, a transmis Margus Tsahkna, ministrul estonian de externe.
Romanians alone have the right to decide whom they elect.
— Margus Tsahkna (@Tsahkna) December 7, 2024
I appreciate that #Romania has stood firm against foreign malign interference & gave the voice back to the people.
Russia’s attempts to meddle with democracies wont succeed.
????????support to our ally #Romania ????????is steadfast.
Franța a transmis și ea că e solidară cu România și a atenționat asupra riscului TikTok. Autoritățile franceze sunt la dispoziția României pentru a ajuta țara noastră să gestioneze atacul hibrid.
Declaraţii de presă ale purtătorului de cuvânt al Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri externe⬇️ pic.twitter.com/lYc3qZGfQq
— FranceenRoumanie ???????????????? (@FranceRomania) December 6, 2024
Mesaje de solidaritate au venit și de la MAE italian, britanic și polonez.
Min. @Antonio_Tajani expresses deep concern about reported Russian hybrid activities aimed at influencing the vote in #Romania. Italy, as @G7 Presidency, is at the forefront of protecting democracy and electoral processes. Constantly working with EU partners to defend our values. https://t.co/G2Vrg4ILGb
— Italy MFA (@ItalyMFA_int) December 6, 2024
Concerned by reports from Romanian authorities of Russian interference in their presidential elections.
— David Lammy (@DavidLammy) December 7, 2024
Romanian elections should be decided only by the Romanian people, freely and fairly.
The UK remains a resolute Ally and friend to Romania and is confident in its democracy.
We welcome the fact that a solution in line with the Romanian Constitution was found and democracy prevailed (1/3).
— Radek Sikorski (@radeksikorski) December 6, 2024
Anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale din România din 2024 a generat o situație fără precedent, în centrul căreia se află Curtea Constituțională a României (CCR). Motivul principal al contestațiilor a fost legat de nereguli semnalate în desfășurarea procesului electoral, inclusiv acuzații privind influențe externe și manipulări în spațiul electoral.
În turul 2 s-au calificat Călin Georgescu și Elena Lasconi, primul candidat independent care a declarat zero finanțare în campania electorală, cu mesaje și narative pro-ruse și în spatele căruia SRI și SIE au prezentat dovezi care au arătat un atac hibrid fără precedent al Federației Ruse împotriva sistemului electoral român.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News