Alegerea lui Burns, care s-a retras din serviciul diplomatic în 2008 şi care a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru afaceri politice în perioada 2005 - 2008 în administraţia George W. Bush, marchează o schimbare a rolului ambasadorului SUA la Beijing, post ocupat în ultimul deceniu de foşti politicieni şi nu de diplomaţi experimentaţi.
Nicholas Burns, ambasadorul american în China. Sursă foto: Guvernul Statelor Unite ale Americii
Dacă va fi confirmat de Senat, Burns va ocupa un post rămas vacant din octombrie, după demisia ambasadorului numit de fostul preşedinte, Terry Branstad, într-un moment istoric în care relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
Statele Unite şi China, în prezent primele două economii ale lumii, au poziţii divergente în chestiuni precum comerţul, tehnologia, vânzările de arme către Taiwan şi activităţile armatei chineze în zona disputată din Marea Chinei de Sud şi se acuză reciproc de comportament în mod intenţionat provocator.
Nicholas Burns nu este considerat un specialist al politicii americane faţă de China, aşa cum nici cei patru foşti ambasadori la Beijing nu au fost. Este însă apropiat de Joe Biden. I-a fost consilier în campania electorală şi a lucrat îndeaproape de-a lungul anilor cu unii din cei mai de încredere colaboratori ai preşedintelui Biden, inclusiv cu secretarul de stat Antony Blinken.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News