Reacție oficială a SUA privind satelitul rusesc care a stârnit îngrijorare

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

O responsabilă americană a acuzat Rusia că îşi 'continuă activ dezvoltarea şi desfăşurarea de arme antisatelit'.

Yleem D.S. Poblete a denunţat 'comportamentul foarte anormal' al unui 'obiect spaţial' desfăşurat de Moscova în octombrie 2017, informează joi portalul francez 20minutes.fr.

'Comportamentul pe orbită al acestui obiect nu seamănă cu nimic din ceea ce fusese observat înainte, inclusiv printre alte activităţi ale sateliţilor ruseşti. Suntem preocupaţi de ceea ce pare a fi un comportament foarte anormal', a afirmat marţi secretarul de stat adjunct american pentru controlul armamentelor, Yleem D.S. Poblete. Ea s-a exprimat în faţa Conferinţei ONU pentru dezarmare de la Geneva.

'Nu ştim exact ce este şi nici nu există vreun mijloc de a-l verifica. Dar intenţiile ruseşti cu privire la acest satelit sunt obscure şi reprezintă oricum o dezvoltare îngrijorătoare', a declarat ea, evocând declaraţii recente ale comandantului Forţelor spaţiale ruseşti, potrivit cărora adoptarea 'a noi prototipuri de arme' constituie unul din obiectivele acestei entităţi. SUA sunt preocupate 'de mai mulţi ani' de faptul că Rusia 'îşi continuă activ dezvoltarea şi desfăşurarea de arme antisatelit', a mai declarat înaltul demnitar.

Aleksandr Deineko, un diplomat rus prezent la Geneva, a denunţat pe lângă agenţia de presă Reuters 'acuzaţii nefondate şi calomnioase, bazate pe suspiciuni şi presupuneri'. El a invitat SUA să semneze un tratat propus de Rusia şi de China pentru a împiedica o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, document pe care Washingtonul l-a calificat drept 'gol de conţinut şi ipocrit'.

PPWT, un 'document imperfect'

Yleem D.S. Poblete a subliniat că acest 'Tratat asupra prevenirii plasării armelor în spaţiu şi a ameninţării sau utilizării forţei împotriva obiectelor în spaţiu', cunoscut sub acronimul PPWT, este un 'document imperfect'. El fusese prezentat pentru prima oară de Rusia şi China în 2008 şi revizuit după şase ani. Această acuzaţie survine într-un moment în care SUA intenţionează să creeze o Forţă spaţială, dorită de preşedintele Donald Trump, care vrea astfel să se asigure că ţara sa 'domină spaţiul'.

Reprezentantul Rusiei la Conferinţa asupra dezarmării a insinuat că criticile secretarului adjunct de stat american ar putea foarte bine să fie o perdea de fum pentru a deturna atenţia de la acest proiect. 'De fiecare dată când ei vor să-şi ascundă intenţiile, diplomaţii atrag atenţia asupra altui luccru', a spus el, conform portalului citat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel