Aleksei Navalnîi riscă să intre la închisoare dacă se întoarce în Rusia

Eduard Pascu |
Data publicării:
Aleksei Navalnîi, principalul opozant al regimului lui Putin
Aleksei Navalnîi, principalul opozant al regimului lui Putin

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, o voce critică la adresa Kremlinului, figurează pe o listă naţională a persoanelor date în urmărire pentru o presupusă încălcare a condiţiilor unei pedepse de închisoare cu suspendare şi riscă să fie încarcerat trei ani şi cinci luni după revenirea sa în Rusia în acest weekend, a declarat joi unul dintre avocaţii săi, citat de Reuters.

Navalnîi a anunţat miercuri că intenţionează să se întoarcă duminică în Rusia pentru prima oară după ce a fost otrăvit în august cu agent neurotoxic din familia Noviciok, în pofida riscului de a fi închis la revenirea din Germania.

Kremlinul neagă orice implicare în otrăvirea sa, afirmând că nu a văzut niciun fel de dovezi că acesta ar fi fost otrăvit şi a declarat că poate să se întoarcă în Rusia oricând doreşte, transmite Agerpres.

Navalnîi a ignorat miercuri lista crescândă a ameninţărilor judiciare la adresa lui, calificând dosarele penale împotriva sa - dintre care cel puţin două sunt pe rol - drept fabricate pentru a-i zădărnici ambiţiile politice.

Vadim Kobzev, unul dintre avocaţii lui Navalnîi, a declarat joi pentru Reuters că opozantul rus a fost înscris pe lista persoanelor date în urmărire naţională pentru că serviciul penitenciar rus îl acuză că nu s-a prezentat la biroul său din Moscova la sfârşitul anului trecut în legătură cu o condamnare la detenţie - cu suspendare - pentru delapidare.

De asemenea, Rossiiskaia Gazeta, organ de presă oficial al guvernului rus, scrie joi că Navalnîi este dat în căutare naţională şi că poate fi arestat imediat ce va călca pe pământ rusesc, potrivit EFE.

Navalnîi a fost dat în urmărire naţională la 29 decembrie de către Serviciul penitenciar rus (FSIN) pentru că s-ar fi sustras în mod repetat de la obligaţia de a se prezenta în faţa autorităţii în virtutea condiţiei sale de condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, care îi fusese suspendată, conform ziarului. "Mandatul federal de percheziţie şi arestare prevede ca persoana respectivă să fie reţinută imediat după ce se stabileşte locul unde se află", relevă Rossiiskaia Gazeta.

 

Acuzat că s-a sustras anchetei



Navalnîi a declarat că dosarul este fabricat în întregime şi că se afla în Germania în momentul în care fusese convocat, fiind tratat ambulator pentru otrăvirea sa, aşa că nu a putut să se prezinte la biroul respectiv. Serviciul penitenciar rusesc susţine însă că el se externase din spitalul de la Berlin în septembrie şi de aceea trebuia să fi revenit la Moscova pentru a se prezenta în faţa organelor statului.

Opozantul, care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin de a fi ordonat otrăvirea sa în august, a fost condamnat în 2014 într-un caz de fraudă şi escrocherie la 3,5 ani de închisoare, cu suspendare, cu o perioadă de probă care a expirat la 30 decembrie, notează EFE.

Din cauza acestor dosare penale, Navalnîi a fost descalificat şi nu l-a putut înfrunta pe Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din martie 2018, în care Putin a fost reales, conform agenţiei de presă spaniole.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câştig de cauză opozantului rus, decizând în 2017 că sentinţele pronunţate împotriva lui şi a fratelui său, Oleg, care a ajuns la închisoare, au fost "arbitrare".

"Teoretic, ei îl pot reţine imediat ce ajunge (în Rusia), dar iniţial doar pentru 48 de ore", a spus Kobzev, adăugând că un tribunal urmează să examineze detalii ale dosarului acestuia la 29 ianuarie, când ar putea ordona transformarea pedepsei sale cu suspendare în una cu închisoare cu executare.

"Tribunalul ar putea să-şi schimbe întreaga condamnare cu suspendare în una cu executare şi să-i dea trei ani şi jumătate de închisoare", a spus Kobzev.

 

Arestarea lui Aleksei Navalnîi l-ar putea transforma în simbol al rezistenței față de Kremlin



Leonid Volkov, un aliat al opozantului rus, a declarat că Navalnîi va deveni cel mai important deţinut politic din lume dacă va fi încarcerat, comparându-l cu Nelson Mandela şi adăugând că Navalnîi ar putea să devină un simbol al rezistenţei faţă de Kremlin.

Kremlinul, care nici nu-i pronunţă numele, referindu-se la el doar cu formula "pacientul din Berlin", a declarat că le revine organelor competente să decidă cum va fi el tratat.

La 20 august 2020, lui Navalnîi i s-a făcut rău brusc în timpul unui zbor care îl aducea la Moscova de la Tomsk (Siberia), ceea ce a forţat echipajul să efectueze o aterizare de urgenţă la Omsk, unde i s-au acordat primele îngrijiri în stare de comă înainte de a fi transferat după două zile la o clinică din Berlin, unde a fost tratat.

Medicii germani au stabilit că politicianul de opoziţie în vârsta de 44 de ani a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, o armă chimică dezvoltată în Uniunea Sovietică.

La scurt timp după externarea din spitalul berlinez, la 23 septembrie, Navalnîi s-a stabilit într-un apartament din Ibach, un orăşel din sud-vestul Germaniei, lângă graniţa cu Elveţia şi Franţa.

Citește și: Iulian Chifu, despre eșecul FSB-ului în Operațiunea Navalnîi și umilirea publică a Rusiei lui Putin

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel