Aleksandr Lukaşenko: Belarusul nu intenţionează să intre în componenţa Rusiei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Proiectul comun belaruso-rus privind aprofundarea integrării între cele două state este în 'fază finală', a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care a negat că Belarusul ar dori să intre componenţa Federaţiei Ruse, potrivit Interfax şi EFE.

,,Nu am avut niciodată intenţia şi nu intenţionăm să intrăm în componenţa altui stat, fie acesta şi Rusia soră', a declarat Lukaşenko de la tribuna parlamentului de la Minsk, citat de agenţia oficială de presă Belta, insistând că belaruşii nu au de gând 'să-şi sacrifice independenţa şi suveranitatea ţării'', respingând astfel speculaţiile persistente din ultimul timp privind unirea celor două ţări într-un singur stat.

Liderul de la Minsk a subliniat că Belarus şi Rusia nu duc niciun fel de dialog pe teme politice, cum ar fi instituirea unui singur parlament.

Lukaşenko, care sâmbătă se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta din nou despre relaţiile bilaterale, a spus că nu va 'semna' niciodată un document capabil să 'provoace daune' Belarusului.

Cu toate acestea, 'lucrările la programul vizând aprofundarea integrării în cadrul Uniunii statale (între Rusia şi Belarus), precum şi la setul de foi de parcurs şi la acordurile privind problemele mai sensibile între cele două părţi sunt într-o fază finală', a declarat el, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Rusia este un 'partener strategic' pentru Minsk şi aceasta presupune aprofundarea legăturilor 'economice, politice şi militare'.

,,Relaţiile de bună vecinătate între Belarus şi Rusia au trecut proba timpului'', a mai spus el.

Cele două ţări nu au reuşit însă să-şi rezolve până acum divergenţele, în special în domeniul energetic, având diferenţe considerabile şi în privinţa foii de parcurs privind integrarea care ar putea fi semnată în decembrie de către liderii lor.

Premierul rus Dmitri Medvedev a recunoscut anterior că, deşi unele probleme au un caracter pur tehnic şi aritmetic, altele necesită o 'soluţie politică' din partea preşedinţilor celor două ţări, deoarece divergenţele sunt 'foarte profunde' .

Medvedev a spus că ambele părţi au termen până la 8 decembrie să găsească o soluţie, când se va celebra cea de-a 20-a aniversare de la semnarea documentului privind instituirea Uniunii statale Rusia-Belarus, iar liderii celor două ţări au în vedere aprofundarea acestei integrări.

La rândul său, Lukaşenko a declarat joi că părţile nu au ajuns încă la niciun acord asupra unor probleme atât de sensibile ca preţul la livrările ruseşti de petrol şi gaze naturale.

Guvernul belarus se aşteaptă ca Moscova să scadă preţul la exporturile de gaze în 2020 şi speră la compensaţii financiare după ce Rusia a anunţat că va anula treptat până în 2024 scutirile de taxe vamale la exporturile sale de petrol în Belarus, o decizie care prejudiciază economia belarusă, întrucât Minskul va trebui să plătească mai mult pentru ţiţeiul brut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel