Aleksandar Vucic a revendicat o „victorie zdrobitoare” la alegerile prezidențiale din Serbia

Darius Muresan |
Data publicării:

Preşedintele sârb în exerciţiu, Aleksandar Vucic, a revendicat duminică o victorie zdrobitoare la prezidenţiale, prelungind un deceniu de stăpânire asupra ţării din Balcani unde s-a prezentat drept garantul stabilităţii în umbra războiului din Ucraina, comentează Agerpres, care citează AFP.

"Nu a existat niciun suspans în niciun moment", a spus el în discursul său de victorie, felicitându-se pentru că a câştigat al doilea mandat de cinci ani din primul tur, cu aproximativ 60% din voturi.

"Sunt bucuros că un număr mare de oameni au votat şi au demonstrat caracterul democratic al societăţii sârbe", a continuat cel care a fost succesiv vicepremier şi prim-ministru înainte de a accede la preşedinţie.

Alegătorii au fost chemaţi la urne să desemneze un nou preşedinte, cei 250 de deputaţi, precum şi mai multe consilii municipale, printre care cel din Belgrad, capitala.

Aleksandar Vucic a declarat că formaţiunea sa, Partidul Progresist Sârb (SNS, centru-dreapta), a câştigat aproape 44% din voturi la alegerile legislative. "Avem cu partidul maghiar mai mult decât suficiente voturi pentru a forma o majoritate", a adăugat el.

Dominaţia coaliţiei de guvernământ ar trebui să fie, totuşi, mai puţin hegemonică decât în parlamentul în funcţie.

 

Invadarea Ucrainei a schimbat cursul campaniei



Invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie a schimbat cursul campaniei care ar fi trebuit să se concentreze pe mediu, corupţie şi drepturi în această ţară din Balcani candidată la Uniunea Europeană.

Dar Aleksandar Vucic, obişnuit să navigheze printre influenţele rivale ale Estului şi Vestului, a luat războiul în avantajul său. Într-o ţară care suferă ca şi în alte părţi de pandemia de coronavirus, el s-a prezentat ca fiind singurul capabil să conducă nava pe vreme furtunoasă. A făcut campanie sub sloganul "Pace. Stabilitate. Vucic".

"Influenţa crizei ucrainene asupra alegerilor a fost enormă", a comentat preşedintele sârb.

Mai multe ONG au raportat incidente şi violenţe, în timp ce opozanţii au denunţat încercările SNS de a intimida alegătorii în secţiile de votare.

Pavle Grbovic, liderul unui partid de opoziţie de centru-stânga, a afirmat că a fost atacat de militanţi SNS în timp ce încerca să filmeze fraude la Belgrad.

Aleksandar Vucic a dezminţit orice neregulă.

În urmă cu doar câteva luni, opoziţia părea să fi făcut progrese în Serbia, ţară cu mai puţin de şapte milioane de locuitori.

În ianuarie, Aleksandar Vucic a anulat un proiect controversat al unei mine de litiu care a mobilizat zeci de mii de manifestanţi, o răsturnare de situaţie rar întâlnită în deceniul său la putere.

 

Kosovo a refuzat să organizeze alegeri pentru sârbii din regiune



Sârbii din Kosovo, fosta provincie de sud niciodată recunoscută de Belgrad, s-au urcat în 40 de autobuze pentru a participa la alegerile din Serbia vecină, Pristina refuzând să organizeze operaţiuni electorale pe teritoriul său.

Principalul rival al lui Aleksandar Vucic, generalul în retragere Zdravko Ponos, declarase mai devreme că speră într-o "schimbare serioasă" în Serbia.

Guvernul a manevrat cu prudenţă pentru a gestiona criza din Ucraina condamnând oficial Rusia la ONU, abţinându-se în acelaşi timp de la orice sancţiuni împotriva Moscovei, în contextul în care mulţi sârbi susţin războiul declanşat de Kremlin. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel