Alegerile UE prăbușesc un Parlament național: Macron dizolvă Adunarea Națională după victoria dreptei. Valul suveranist a mai crescut față de acum 4 ani

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Paneuropa Romania
Sursă foto: Paneuropa Romania

Cele 27 de state încă măsoară impactul valului suveranist. Prezența la vot la 51% conform estimărilor inițiale.

Au sosit primele exit poll-uri și primele proiecții ale alegerilor europene.

PPE ar trebui să fie primul grup parlamentar, urmat de Socialiști și Democrați; Liberalii de la Renew Europe prind locul trei.

Manfred Weber, președintele Partidului Popular (PPE), a declarat după închierea urnelor: „Von der Leyen va conduce în continuare UE, depinde de noi în PPE să decidem (...) Invit S&D și liberalii într-o alianță pentru democrație”.

Surpriza majoră este în Franța (81 de locuri în PE). Partidul cu legături rusești Frontul național (Rassemblement National) al lui Marine Le Pen, condus de Jordan Bardella, ar putea obține dublul voturilor partidului Renaștere al lui Macron.

Președintele francez s-a adresat în direct națiunii, anunțând dizolvarea Adunării Naționale și alegeri anticipate pe 30 iunie și 7 iulie.  „Ascensiunea naționaliștilor este un pericol pentru țara noastră și pentru Europa”, a avertizat Macron.

În Germania (96 de locuri în PE), CDU, afiliat grupului PPE, câștigă alegerile cu  30,3%. Weber (președintele Grupului PPE): Ne vom asigura că Europa rămâne pe drumul cel bun”

Partidul pro-rus AfD mai prinde 4 procente față de acum 4 ani și ajunge la 16%, depășind SPD. În fosta RDG, Germania de Est, AfD s-ar impune drept partidul lider la alegerile europene cu 27,1% din voturi (+7%).

SPD-ul cancelarului Olaf Scholz, cu 11,4% din voturi, ar fi depășit și de formația nou formată a populiștilor de stânga (BSW), cu 13,1%. Acest lucru reiese dintr-o proiecție publicată de Tagesschau24, difuzorul de știri al primului canal public Ard.

Italia (76 de locuri în PE), Fratelli d'Italia de dreapta este pe primul loc (26-30%), urmat de Partidul Democrat care este cotat între 21-25%. Partidul pro-rus ”Lega” are între 8 și 10%., scrie LaRepubblica.

În Ungaria (21 de locuri în PE), potrivit publicației citate, Partidul Fidesz a lui Orban, și-a pierdut majoritatea absolută și coboară la 43,7%, în scădere cu nouă puncte față de 2019. Este cel mai slab rezultat al Fidesz la Europarlamentare, de la intrarea Ungariei în UE.

Formațiunea politică de opoziție Tisza, născută în urmă cu câteva luni, condusă de Peter Magyar, un fost aliat al lui Orban, pare să fi reușit să câștige 31% din voturi.

Polonia (53 de locuri în PE), Coaliția Civică, a democraților, condusă de premierul Tusk, 38,2%: „Democrația triumfă aici, suntem o lumină de speranță pentru Europa”.  PiS Lege și Justiție - partidul lui Jarosław Kaczyński, este pe locul al doilea  cu 33,9 la sută. ”Confederația” (o coaliție de extremă dreaptă, populistă și eurosceptică) e pe locul trei poate fi o surpriză, înregistrând 11,9 la sută.

Spania (61 de locuri în PE), exit poll: Partidul Popular în frunte cu 32,4%, urmat de socialiștii PSOE cu 30,2. Partidul de extremă dreapta Vox ar obține 10,4% din voturi (6 locuri).

Olanda (31 de locuri în PE), exit poll: coaliția Labouriștilor-Verzi condusă de Frans Timmermans devansează partidul de extrema-dreapta a lui Geert Wilders. Aianța pro-europeană ar obține 8 mandate față de cele 7 alocate Partidului pentru Libertate.

În Slovacia (15 de locuri în PE) , conform previziunilor inițiale, partidul de opoziție liberal de stânga Slovacia Progresistă va putea conta pe aproape 28% din voturi. Partidul populist de stânga Smer al premierului Fico are 25%. Pe locul trei se află partidul naționalist de extremă dreaptă Republica cu 12,5%.

România (33 de locuri în PE): Coaliția PSD-PNL: 53%, AUR: 14%; Alianța Dreapta Unită ADU: 11%

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel