Alegerile din Republica Moldova: Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, mesajul de campanie care a făcut diferenţa

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Alegeri în Republica Moldova - Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri în Republica Moldova - Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a comunicat luni, 4 noiembrie, că, după numărarea a 99,86% din buletinele de vot, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce rivalul său Alexandru Stoianoglo a obținut 44,59%. Maia Sandu a făcut campanie pe sloganul aderării rapide a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce Stoianoglo a fost considerat candidatul care a fost susținut mai mult de alegătorii înclinați să mențină legăturile cu Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, felicitând-o pe Sandu pentru victoria sa, a declarat pe X: „Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului Republicii Moldova și este pregătită să lucreze împreună pentru a consolida parteneriatul nostru”.

„Numai securitatea adevărată și o Europă unită și pașnică pot garanta fiecărei persoane și fiecărei familii posibilitatea de a înfrunta ziua de mâine cu speranță și încredere”, a scris Zelenski.

În timpul campaniei electorale, guvernul moldovean a indicat ceea ce a numit încercări de mituire a alegătorilor și alte manipulări care provin din Rusia.

Președintele francez Emmanuel Macron, felicitând-o pe Maia Sandu, a numit rezultatele alegerilor „o victorie a democrației asupra interferenței și manipulării”, făcând aluzie la rapoartele privind influența externă.

Au existat unele nemulțumiri din Rusia, senatorul Andrei Klishas, membru de rang înalt al camerei superioare a parlamentului rus, scriind pe Telegram că cineva „a asigurat numărul necesar de voturi pentru «candidatul potrivit» la secțiile de votare din străinătate”.

El s-a plâns că secțiile de votare din Rusia, potrivit lui, au primit un număr insuficient de buletine de vot.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris în felicitările sale pentru Sandu:Este nevoie de o forță aparte pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în aceste alegeri. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru viitorul european al Moldovei și al poporului său”.

Ambii finaliști ai alegerilor prezidențiale au, pe lângă cetățenia moldovenească, și cetățenia română.

Mulți locuitori ai Republicii Moldova au profitat de dreptul de a obține pașapoarte româneşti, ceea ce le-a oferit posibilitatea de a circula liber și de a se angaja și alte drepturi ale cetățenilor U.E.

Reuters, citând surse oficiale, raportează că aproximativ 1,5 milioane de cetățeni moldoveni dețin pașapoarte ale altor țări, majoritatea din România, Rusia și altele, precum Bulgaria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel