Alegerile din Pakistan, implicații regionale și globale

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
prim-ministrul Pakistanului, Imran Kahn
EXCLUSIV
prim-ministrul Pakistanului, Imran Kahn

Așa cum spuneam într-o analiză publicată acum câteva săptămâni, alegerile din Pakistan reprezintă în acest an unul din cele mai importante evenimente electorale pe care umanitatea le poate avea.

Cu aproape jumătate de voturi exprimate, deja numărate, câștigător în aceste alegeri se detașează celebrul jucător de cricket pakistanez Imran Khan, reprezentantul partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf care deja deține un număr și un avans important de voturi.

Deși nu au fost alegeri ușoare, deși celelalte partide politice cum ar fi Liga Pakistaneză Musulmană Nawaz, precum și Partidul Poporului din Pakistan, alături de multe alte organizații politice religioase și laice regionale, au denunțat alegerile ca fiind violente și pline de iregularități, se poate spune totuși că Imran Khan a câștigat aceste alegeri. 

Din acest punct de vedere, Imran Khan a apărut ieri seară, la televiziunea pakistaneză, celebrându-și victoria și declarându-și victoria în alegeri. Ceea ce este foarte important de înțeles este că aceste alegeri poziționează Pakistanul într-o ecuație regională și internațională extrem de complexă. De aceea Imran Khan în cuvântarea sa victorioasă a prezentat câteva elemente de politică externă pe care guvernul său le va urmări după formarea sa.

China, înaintea SUA

Fără discuție, și prima mare surpriză pe care un politician pakistanez a făcut-o prin declarațiile sale, este aceea de a pune pe primul loc al intereselor Pakistanului, nu relațiile cu SUA ci cu China. Din acest punct de vedere este foarte important pentru că, să nu uităm, între Pakistan și China există un pachet de relații economice extrem de important iar el reprezintă 65 de miliarde de dolari anual.

Imran Khan a declarat că Pakistanului i-a fost acordată o șansă de către China prin constituirea acelui coridor economic China-Pakistan. Acest coridor care face parte din celebrul plan chinez BRI reprezintă o sumă de investiții enorme în economia pakistanează. Această relație economică, spune câștigătorul alegerilor din Pakistan, a permis a sute de milioane de oameni, atât în China cât și în Pakistan, să se ridice din sărăcie iar din acest punct de vedere succesul economic al Chinei este un exemplu pentru Pakistan.

Cartea Afganistan

A doua țară, și nu întâmplător, ca importanță în declarația sa de politică externă a fost Afganistan. Khan a declarat că atât războiul împotriva terorii condus de SUA, cât și jihadul, războiul islamic condus de talibani și de alte facțiuni islamiste, au provocat suferințe enorme poporului afgan. Afganistanul pentru Pakistan este un spațiu de retenție și de interes. Sunt cunoscute deja relațiile între complexul industrial militar pakistanez și diferite facțiuni talibane sau non-talibane, dar islamiste în esență din Afganistan.

Propunerea inedită însă pe care Imran Khan o are, este aceea de a dizolva practic granițele între Pakistan și Afganistan, cum declara acesta, exact ca în Uniunea Europeană. O astfel de măsură va fi întâlnită cu mare reticiență atât de către UE cât și de către SUA care vor vedea o compromitere a politicii de securitate a Afganistanului printr-un transfer mult mai suplu și printr-o capacitate mult mai mare a diverselor facțiuni islamiste de a se deplasa în interiorul Pakistanului sau din interiorul Pakistanului spre Afganistan.

SUA, abia a treia 

A treia țară pe care a fost nominalizată sunt SUA. Nu întâmplător pe locul trei, SUA s-au bucurat de o mai mică atenție din partea câștigătorului alegerilor din Pakistan. Deși dorește o relație mutual benefică, acesta este însă opozantul unei politici unilaterale americane în regiune și în special în interiorul Pakistanului. Imran Khan a declarat că dorește o relație de balans între cele două puteri atomice, iar acest lucru va reprezenta un punct sinusoidal în relațiile dintre cele două țări. Balansul între SUA și Pakistanul va fi foarte greu de obținut atâta timp cât politica fundamentală de securitate americană își are pivotul în India. Această declarație atrage de fapt atenția SUA că Pakistanul nu va dori să își piardă rolul crucial pe care îl joacă în mecanismul de securitate american în ceea ce privește atât regiunea cât și rolul pe care dorește să și-l întărească în ceea ce privește relațiile de securitate în triunghi, între Pakistan, SUA și China. 

Importanța Indiei

Câte despre India, practic cea mai importantă zonă de intersecție a intersecților globale, Khan a declarat că ar dori în primul rând ca India să înceteze în a-l mai considera ca un produs cinematrografic negativ, ca un actor negativ de la Bollywood iar acest lucru poate fi schimbat în primul rând prin faptul că el ar trebui totuși să fie recunoscut ca unul din cei mai mari jucători de cricket, sportul național atât în India cât și în Pakistan. 

Exprimarea pe care a avut-o în ceea ce privește India, este pe cât de vagă, pe cât de pakistaneză în esență. Sigur că își dorește o întărire a relațiilor pakistanezo-indiene, sigur că își dorește o dezvoltare a acestora, dar din punct de vedere al statutului celebrei provincii Kasmir, aflată în dispută încă de la formarea celor două state, nu poate să existe niciun fel de soluționare dacă India nu dorește să lucreze împreună cu Pakistanul. Acea declarație extrem de vagă și în linia politicii interne pakistaneze, răspunde temerilor Ligii Musulmane Pakistaneze și Partidului Poporului care l-au acuzat în timpul campaniei electorale de o apropiere mult prea mare, tocmai datorită jocului de circket de către India.

În ceea ce privește Iranul și Arabia Saudită, doi dușmani din Orientul Mijlociu, și două state aflate într-o competiție acerbă pentru relațiile cu Pakistanul, putem spune că Imran Khan a folosit doar câte o frază referitoare la tensiunile din regiune între aceste două țări. Sigur că declarațiile lui, lăsând ținta pe care o reprezintă poporul pakistanez, și țara pe care o va conduce foarte curând după aceste alegeri, reprezintă un program de politică externă destul de bine creionat.

UE, inexistentă

Faptul că SUA coboară pe locul trei în raport cu China și faptul că UE practic nu există în acest proiect ne fac să credem că Pakistanul este pregătit pentru o întărire a rolului său alături de China. Declarația de politică externă a lui Imran Khan care leagă pe primele două locuri China și Afganistan de interesele fundamentale, de dezvoltare ale Pakistanulu, reprezintă un semnal de alarmă pentru UE și reprezintă o consecință a politicii foarte schimbate și a unei politici foarte emancipate a SUA în raport cu regiunea. Coridorul economic și investiții chinez, deschis de către președintele Xi, este o soluție de moment pentru criza profundă, prelungită, aproape cronică pe care o suportă Pakistanul și pe care o suferă poporul pakistanez de aproape un deceniu.

Transferul de autoritate în spațiul indo-pacific și confirmarea rolului principal al Indiei în triunghiul SUA-China-India este reflectat în frustrarea Pakistanului care, putere atomică ca și celelalte două țări, nu poate să își găsească rolul de mediator și de intermediar în dialogul regional. De aceea Pakistanul indică Afganistanul ca fiind ticketul său spre arena mondială politică și biletul său de avion spre viitorul pe care acest jucător de cricket, un politician tânăr și neexperimentat, dar extrem de talentat, dorește să-l deschidă Pakistanului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel