Premierul Marcel Ciolacu dădea ieri asigurări în întrevederea pe care a avut-o cu Mark Rutte, secretarul general al NATO, că „vom continua să investim sume importante în modernizarea Armatei, pentru că vrem ca România să probeze prin fapte concrete că este un aliat de încredere şi un furnizor de securitate în regiune şi dincolo de aceasta”.
Însă în procesul de modernizare al Armatei există probleme care, potrivit surselor noastre, sunt cauzate de alegerile electorale.
Nu trebuie să mai reamintim că în România vor avea loc trei rânduri de alegeri în următoarele trei săptămâni. E vorba de primul tur al alegerilor prezidențiale (24 noiembrie), apoi cele parlamentare (1 decembrie) iar în cele din urmă al doilea tur al prezidențiale (8 decembrie). Iar mai apoi urmează „chinurile facerii” pentru următorul Guvern care va fi învestit de viitorul Parlament. Așadar, o perioadă extrem de aglomerată din punct de vedere electoral, ce se va întinde până la finalul lunii decembrie.
Potrivit informațiilor obținute de surse ale DefenseRomania, în ministerele unde se iau decizii privind înzestrarea Armatei, inclusiv la Ministerul Apărării Naționale (MApN), pentru mai multe programe de înzestrare discuțiile și negocierile între companii și minister sunt puse în „stand by”, și nu de partea militară ci de cea politică. Totul în contextul alegerilor care urmează. Cu alte cuvinte totul e blocat din cauza alegerilor. O situație dificil de înțeles, mai ales în actualul context de securitate, cu un război la granița țării.
Semne de întrebare și pentru alte programe aflate în derulare sau planificate
Dar șu la contractele în derulare lucrurile parcă se mișcă greu. Spre exemplu în programul SHORAD/VSHORAD, unde amintim că au rămas în competiția prin licitație patru competitori, există amânări. Licitația se află în Faza a II-a, dar a fost amânată pe data de 6 noiembrie 2024 pentru 26 noiembrie 2024.
Amintim că la solicitarea aprobării Parlamentului s-a menționat achiziția a 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, programul fiind estimat la peste 2.7 miliarde de euro.
Sistemele SHORAD/VSHORAD completează apărarea antiaeriană a României și vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk. Ele vor completa sistemele Patriot, cu rază lungă de acțiune, sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut și operat de Statele Unite.
Dar semne de întrebare există și la programele de înzestrare care nu sunt în derulare ci urmează să fie lansate. Spre exemplu un program extrem de așteptat e cel al mașinilor de luptă ale infanteriei (IFV). În ciuda faptului că oficialii români au oferit de mai multe ori orizontul de timp al anului 2024 pentru lansarea programului, există azi semne de întrebare cu privire la lansarea sa anul acesta mai ales în actualul peisaj electoral.
În ceea ce privește programul Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI), valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2.99 miliarde de euro și presupune dotarea Forțelor Terestre cu 298 de vehicule de luptă pentru infanterie.
Acestea sunt doar câteva dintre programe care suferă în contextul alegerilor. Sunt și alte programe care nu sunt demarate, dar pentru care se poartă de luni intense negocieri cu operatorii și care au sunt puse, la propriu, în „stand by” până ce trece acest „golden year” electoral.
România, țara tuturor posibilităților.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News