Se pare că liderii UE doresc să îi ofere un nou mandat Ursulei von der Leyen ca șefă a Comisiei Europene.
Vor fi discutate, de asemenea, președinția Consiliului European și conducerea diplomației europene, în timp ce Roberta Metsola, președinta Parlamentului European din ianuarie 2022, pare să aibă asigurat al patrulea post din cele cunoscute ca "top jobs" - cele mai importante din UE.
Succesorul lui Charles Michel ca președinte al Consiliului va fi probabil fostul prim-ministru portughez Antonio Costa. În locul lui Josep Borrell, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, urmează să fie desemnată estoniana Kaja Kallas, în prezent șefă a guvernului de la Tallinn, conform agențiilor citate.
Numele lui Klaus Iohannis nu apare în dreptul niciunei funcții.
Potrivit agențiilor Agerpres, Reuters și AFP, contextul politic european, după alegerea noului legislativ, este dominat de Partidul Popular European (PPE), din care fac parte formațiunile a 13 lideri din cei 27, precum și Uniunea Creștin-Democrată din care provine von der Leyen. Pentru a conduce în continuare executivul european, von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, trebuie să întrunească majoritatea calificată a cel puțin 15 țări, care să reprezinte 65% din populația Uniunii, și ulterior majoritatea absolută de 361 de membri din noul Parlament European, care va vota pentru prima dată în noua sesiune pe 16 iulie. În 2019, ea a fost confirmată ca președintă a CE cu un avans de numai nouă voturi.
Social-democrații, al doilea grup politic din PE, revendică pentru Costa succesiunea belgianului Michel, care a organizat și condus până acum summiturile UE și a avut relații dificile cu von der Leyen. Socialistul portughez în vârstă de 62 de ani a demisionat în noiembrie anul trecut de la conducerea guvernului de la Lisabona, fiind anchetat pentru trafic de influență.
Liberala Kallas, singura est-europeană dintre titularii de "top jobs", este o susținătoare fermă a Ucrainei în războiul de apărare împotriva Rusiei și are 46 de ani. Borrell, actualul șef al diplomației europene, se retrage din activitate la vârsta de 77 de ani.
Deși formațiunile lor au suferit înfrângeri la alegerile europarlamentare, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz continuă să aibă o influență puternică în Uniune. În ascensiune este italianca Giorgia Meloni, prim-ministru al Italiei, al cărei partid de dreapta ar putea negocia posturi pentru Conservatorii și Reformiștii Europeni, care au 76 de europarlamentari, doar cu patru mai puțini decât Renew Europe, grupul din care face parte și formațiunea lui Macron, Renaissance (Renașterea).
Consiliul European se va reuni pe 27-28 iunie pentru a oficializa deciziile discutate luni, inclusiv obiectivele politice pentru următorii cinci ani în domenii importante ca apărarea și economia.
Până atunci, liderii europeni vor primi și un raport scurt de la președintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, care a declarat vinerea trecută că UE are nevoie de energie mai ieftină și de o uniune a piețelor de capital pentru a dirija economiile private către investiții.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News