Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Vot pentru Uniunea Europeană
Vot pentru Uniunea Europeană

Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.

Conform rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat și pe baza numărării parțiale a voturilor, GERB a câștigat 26,08 % din voturi, dar va trebui să caute un partener de coaliție pentru a forma un guvern.

Partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP) ocupă locul al doilea cu 14,76%, a anunțat luni pe site-ul comisiei, după ce a numărat peste 82% din voturi, în timp ce partidul ultranaționalist Preporod este al treilea cu 13,8%.

Alegerile de duminică, al șaptelea în patru ani, au fost organizate de un nou acord eșuat între partidele politice bulgare de a forma un guvern de coaliție în urma alegerilor eșuate din 9 iunie.

Liderul GERB , Bojko Borisov, a declarat că partidul său va forma un nou guvern. „Vom coopera cu toată lumea, cu excepția Trezirii”, a spus el.

„Chiar dacă reușesc să formeze un guvern, nu îi dau prea multe șanse pentru o viață de succes și sănătoasă în următorii patru ani”, a declarat Stoian Danin , un bărbat de 37 de ani din Sofia , pentru Reuters.

 

Social-democrații de opoziție aproape de victoria electorală în Lituania

 

Social-democrații de opoziție din Lituania conduc duminică turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit primelor date oficiale.

Dacă social-democrații reușesc să formeze un guvern, este de așteptat ca aceștia să mențină o poziție dură față de Rusia și să fie în favoarea creșterii cheltuielilor pentru apărare.

Uniunea Patriei (Creștin-Democrații) a pierdut alegerile pentru noua sesiune parlamentară și speră ca social-democrații de opoziție să formeze un guvern responsabil, a declarat duminică liderul Uniunii Patriei, Gabrielius Landsbergis.

Datele oficiale ale guvernului arată că partidul de centru-stânga conduce cu 33 de locuri în parlament după ce au fost numărate 64% din voturi, cu 20 câștigate în primul tur. Parlamentul are 141 de reprezentanți. Uniunea Patriei conduce în șase circumscripții, cu 18 locuri câștigate în primul tur.

Țara baltică de 2,9 milioane de locuitori are un sistem electoral hibrid în care jumătate din parlament este ales direct. Alți deputați sunt aleși în turul doi între cei doi candidați care au primit cele mai multe voturi în anumite circumscripții, ceea ce favorizează partidele mai mari.

 

Visul Georgian a câștigat alegerile cu puțin mai mult de 53% din voturi

 

Potrivit numărării preliminare a voturilor, partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat alegerile cu puțin mai mult de 53% din voturi, a anunțat comisia electorală.

Președintele Georgiei Salome Zurabishvili, care este susținută de Occident și nu este de acord cu guvernul, a declarat duminică că țara sa a fost victima unei „operațiuni speciale rusești” la alegerile parlamentare, pe care ea le-a considerat frauduloasă.

”Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a spus ea, fără a intra în detalii.

Partidul de guvernământ, câștigătorul alegerilor, este acuzat că vrea să apropie țara de Moscova.

Opoziţia este împărţită în mai multe blocuri, iar cea mai populară, Coaliţia pentru Schimbare, a primit 11 la sută din voturi. Coaliția pentru Schimbare a declarat că nu își va ocupa locurile parlamentare din cauza suspiciunilor de fraudă electorală.

”Nu vom da legitimitate furtului de voturi de la poporul georgian, renunțăm la mandatele noastre parlamentare”, a spus Nana Malashhia de la Coaliția pentru Schimbare, potrivit presei.

Observatorii georgieni și internaționali au constatat multe nereguli în alegeri, inclusiv intimidarea alegătorilor, presiunea asupra autorităților, violența împotriva observatorilor, cumpărarea de voturi, votul multiplu și mai multe buletine de vot în urne decât numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel