'Este în interesul Europei ca Balcanii să se alăture; este vital pentru Balcani şi este vital pentru Europa; este orbire să nu vezi asta', a declarat Rama într-un interviu acordat agenţiei franceze de presă cu ocazia vizitei pe care o efectuează la Paris.
Membră a NATO din 2009, Albania doreşte să deschidă în acest an negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
'Suntem o ţară cu musulmani şi creştini, dar credinţa noastră este în Europa: credem foarte puternic în Europa ca într-un factor de pace, stabilitate, coexistenţă prietenoasă şi cooperare între ţările din regiune', a adăugat el.
'Poate că oamenii în Europa au uitat, poate că pentru ei războiul este doar un program în alb şi negru pe Netflix, dar noi l-am trăit şi este ceva ce nu vrem să se întâmple din nou', a afirmat şeful executivului albanez, cu referire la războiul din Kosovo (1998-1999).
Ultimul conflict din anii '90 în fosta Iugoslavie, acest război între forţele sârbe şi cele separatiste albaneze kosovare s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.
Deschidere de negocieri pentru Albania și Macedonia
Comisia Europeană a anunţat la jumătatea lunii aprilie că a propus statelor membre UE deschiderea de negocieri pentru aderarea Albaniei şi a Macedoniei, în pofida reticenţelor unor ţări, în special din partea Franţei. Premierul albanez a salutat o decizie care recunoaşte eforturile de reformă din ţara sa, în special în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei.
'Numic nu li se va întâmpla Franţei, Germaniei sau întregii Uniuni Europene dacă noi începem negocierile de aderare (...). Albania nu reprezintă o ameninţare!', a afirmat Edi Rama marţi, la Paris.
'Dimpotrivă, vom consolida statul nostru de drept, instituţiile noastre şi vom fi un loc mai bun de trai', a pledat el, adăugând:'Nu este vorba de a cerşi măcar un cent de la Uniunea Europeană, ci de a încerca să obţinem recomandări pentru reforme'.
'Am realizat tot ce trebuia de făcut pentru a deschide negocierile şi toată lumea este de acord că Albania a făcut mai mult decât orice altă ţară în pregătirea acestor negocieri; noi merităm şi nu înţeleg reticenţa în această privinţă', a declarat premierul albanez.
Potrivit estimărilor unor cancelarii occidentale, traficul de canabis reprezintă până la o treime din Produsul Intern Brut (PIB) al Albaniei.
SUA şi UE cer periodic progrese Albaniei în lupta împotriva traficului de droguri şi a corupţiei. Albania dă asigurări că a repurtat importante succese în ultimele luni împotriva reţelelor de traficanţi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News