Al Treilea Război Mondial va fi unui cibernetic. Germania atrage atenția asupra capabilităților Rusiei și Chinei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Recent, agenția americană Bloomberg a denumit Rusia „un refugiu sigur pentru pirații cibernetici”. Acum, un politician din Germania, comisarul european pentru economie și societate digitală, Gunter Oettinger, a declarat pentru ziarului german Handelsblatt că al treilea război mondial va fi unul cibernetic.

Potrivit acestuia, în ultimul deceniu, Occidentul a înregistrat un număr mare de atacuri cibernetice din Rusia și China, dar încă face puține lucruri pentru a se apăra în această direcție. În opinia sa, este necesar să se acorde atenție capabilităților Moscovei și Beijingului în domeniul activităților cibernetice și să se dezvolte anumite contramăsuri.

De exemplu, pe 08 mai 2015, când au avut loc evenimentele pentru marcarea sfârșitului celui de-al doilea război mondial, un hacker din Federația Rusă a intrat pe computerul cancelarului german Angela Merkel în Bundestag. Polițiștii germani au avut nevoie de cinci ani pentru a stabili adevărul, dezvăluind persoana vinovată, respectiv Dmitri Badin.

Pe 07 mai 2021, din nou înainte de sfârșitul evenimentelor consacrate celui de-al doilea război mondial, un grup de hackeri ai laturii întunecate a paralizat conducta colonială de pe coasta de est a Statelor Unite. Starea de urgență a fost anunțată în 17 state americane, iar lipsa de combustibili a afectat 50 de milioane de oameni.

Fără exagerare, atacul cibernetic asupra companiei americane Solarwinds, care oferă servicii IT, a fost unul istoric. Cel mai interesant este faptul că atacul a fost raportat de o firmă de securitate privată, în decembrie 2020, la momentul numărării voturilor la alegerile prezidențiale din SUA, și nu de agențiile guvernamentale „competente”, responsabile de apărarea cibernetică. Această acțiune este considerată cel mai mare act de spionaj din istorie, întrucât hackerii s-au infiltrat în multe departamente și agenții din Statele Unite, inclusiv în structuri care gestionează capacitățile strategice (armele nucleare). Au fost afectate și alte 18 mii de companii.

Vor obliga aceste atacuri Statele Unite și NATO să-și unească forțele și să anunțe măsuri defensive speciale, așa cum au făcut după atacul terorist din New York din 2001? Se pare că nu, deoarece nu există dovezi convingătoare că serviciile speciale din Federația Rusă sau China au fost implicate în atacul asupra Solarwinds. Pe Internet funcționează nu doar armatele secrete din diferite țări, ci și infractori obișnuiți.

Un lucru se poate spune cu siguranță - al treilea război mondial nu se va desfășura „pe uscat, pe mare și în aer”, ci în spațiul virtual. Printre puterile cibernetice ale planetei, Statele Unite, China, Rusia și Israelul se află în „liga superioară”. Mai mult decât atât, Federația Rusă este considerată nu doar una dintre cele mai importante puteri în acest domeniu, dar este cu mult înaintea tuturor celorlalți datorită metodelor sale nemiloase. Iranul se află în liga a doua. Cu ceva timp în urmă, hackerii iranieni au reușit să deregleze activitățile mai multor bănci americane.

Ca urmare, Guvernul german, unde serviciile speciale sunt mai modeste decât cele din țările menționate mai sus, le-a solicitat întreprinderilor germane să-și consolideze apărarea cibernetică. De asemenea, Berlinul intenționează să încheie un acord cu Beijingul pentru a renunța la activitățile de spionaj.

În Uniunea Europeană, per ansamblu, lucrurile sunt mult mai rele. Programul de securitate cibernetică pentru perioada 2021-2027 prevede doar 1,5 miliarde de euro, adică 230 de milioane de euro pe an pentru toate cele 27 de țări participante sau mai puțin de 10 milioane de euro pentru fiecare stat al uniunii. Pe lângă aceasta, trebuie semnalată existența unui centru de competențe și a 57 de angajați ai săi pentru a sprijini membrii UE. „Având în vedere aceste lucruri, soldații armatelor cibernetice de la Moscova și Beijing trebuie fie să tremure de frică, fie să nu poată sta liniștiți de râs”, a rezumat ironic Oettinger, care este responsabil personal de elaborarea bugetului UE pentru 2021-2027.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel