Ajutorul României pentru Ucraina depășește Patriot și piloți de F-16. Shevchenko: Ucraina a făcut Rusia să sângereze, dar dacă nu terminăm treaba totul se va încheia foarte prost

Darius Muresan |
Data publicării:
EXCLUSIV

Dimensiunea ajutorului acordat Ucrainei de România depășește antrenarea piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon sau donarea unei baterii Patriot. Despre acest lucru a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania fostul ministru adjunct al Apărării de la Kiev, Andrii Shevchenko.

Andrii Shevchenko a oferit un interviu în cadrul Aspen Bucharest Forum 2024, eveniment la care DefenseRomania a fost partener media. 

El a transmis mulțumiri implicării exemplare a României în sprijinirea Ucrainei și a subliniat că dimensiunea ajutorului e mult mai complexă și nu se rezumă doar la hubul umanitare, antrenarea piloților de F-16 sau donarea unui sistem Patriot. Aici trebuie precizat că deși în primii doi ani ai războiului rus de agresiune România a secretizat ajutorul militar acordat Ucrainei, această politică s-a schimbat în ultimele luni când au fost făcute anunțuri oficiale privind antrenarea ucrainenilor pe avioane F-16 în țara noastră sau donarea unui Patriot.

Fostul înalt oficial al ministerului Apărării din Ucraina a făcut și o analiză a situației de pe front. El a subliniat că Ucraina a făcut Rusia să sângereze, ceea ce l-a frustrat pe președintele Putin, dar atrage atenția că dacă Ucraina nu va termina ce a început totul se va încheia foarte prost, inclusiv pentru Europa.

În acest sens ucrainenii au cerut în nenumărate rânduri Occidentului armament pentru a putea învinge Rusia și ridicarea restricțiilor asupra lovirii punctelor militare de pe teritoriul rus.

 

F-16, Patriot, coridoare pentru cereale, hub logistic și umanitar. „România, un exemplu în sprijinirea Ucrainei”

 

3. Pilot de F... (f_16_pilot_sua_28750600.jpg)

Pilot de F-16, foto: US Air Force

„Cred că avem o cooperare exemplară între România și Ucraina când vine vorba despre ajutorul militar. În 2023 când eram ministru adjunct al Apărării am lucrat foarte strâns cu România și vă pot spune că privim România ca pe un partener de încredere care înțelege că efortul colectiv trebuie susținut. Față de ceea ce deja ai menționat (n.r. - donarea unui Patriot și antrenarea piloților ucraineni de F-16 în România) am realizat atât de multe alte lucruri împreună! Hub-ul logistic care a fost crucial în 2022 și 2023, dar și cooperarea în Marea Neagră care include coridoarele pentru cereale, plus multe alte realizări.

Această cooperare e vizibilă, palpabilă și extrem de importantă. Îmi doresc ca toți partenerii noștri din lumea liberă să aibă această capacitate de viziune asupra efortului colectiv care să ne ajute să ne îndeplinim obiectivele”, precizează oficialul ucrainean.

 

„Ucraina a făcut Rusia să sângereze, dar lucrurile se pot termina foarte rău dacă ucrainenii nu termină ce au început”

 

4. Foto: tim_... (armata-ucraina222_22159300.jpg)

Foto: tim__melnikov, instagram

„Nu avem altă soluție decât a lupta. Iar când spun „noi” nu mă refer doar la Ucraina, ci la lumea liberă. Trebuie să găsim o soluție pentru a-l opri pe Putin. Folosesc des această metaforă a unui pod sau a unui baraj. Când construiești un pod, chiar dacă l-ai construit 90%, el nu e un pod ci un pericol până nu e finalizat. La fel și în cazul unui baraj, dacă el nu e finalizat râul îl va distruge.

Am avut câteva succese importante în lupta cu Rusia. Le-am adus Flota Mării Negre în incapacitate de a mai opera, le-am oprit avansul, le-am distrus o mare parte din tehnica militară terestră de asalt, dar e încă foarte departe de a fi suficient pentru a termina războiul. Din această perspectivă vă spuneam că suntem în fața unei joncțiuni critice. Pentru că am făcut Rusia să sângereze, ceea ce l-a frustrat foarte tare pe Putin, dar lucrurile se pot termina rău de tot dacă nu terminăm ce am început”, a transmis Andrii Shevchenko.

Urmărește integral interviul scurt și concis pe care Andrii Shevchenko, fostul ministru adjunct al Apărării l-a acordat DefenseRomania

Youtube video image

CITEȘTE ȘI: Rusia deja întinde coarda provocării la maxim: A treia dronă rusă care intră adânc în România, a doua dinspre Marea Neagră. Avioanele F-16 și F-18 nu au stabilit contact vizual

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel