Cu aproximativ 6 mld. USD încă nealocați, SUA trimit Ucrainei o nouă tranșă de ajutor militar. Țările care au mai anunțat contribuții

M2 Bradley / Foto: Pentagon
M2 Bradley / Foto: Pentagon

Administrația președintelui american Joe Biden este angajată în discuții urgente cu Congresul pentru a-i permite să utilizeze până la 6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina și după termenul limită de 30 septembrie, când se încheie anul fical în SUA.

Administrația președintelui american Joe Biden este angajată în discuții cu Congresul pentru a-i permite să utilizeze până la 6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina înainte de termenul limită de 30 septembrie.

Presidential Drawdown Authority (PDA), o componentă cheie a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina aprobat în aprilie, îi permite președintelui să transfere articole și servicii de apărare din stocurile americane ca răspuns la situații de urgență.

PDA a fost mecanismul principal pe care administrația Biden l-a folosit pentru a expedia arme în Ucraina. Cel mai recent, administrația a anunțat pe 6 septembrie un nou pachet de ajutor militar în valoare 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include rachete de apărare aeriană, muniție pentru sisteme de rachete și artilerie, vehicule blindate și arme antitanc.

Cu toate acestea, majoritatea celor 7,8 miliarde de dolari în PDA din proiectul de lege pe care Biden l-a semnat în aprilie nu a fost folosită, obligând oficialii să găsească o modalitate de a împiedica expirarea celor 6 miliarde de dolari rămase îninte de sfârșitul anului fiscal 2024, care în SUA este la 30 septembrie, notează Reuters.

Departamentul de Stat încearcă să obțină o prelungire a autorităților PDA ( „Presidential Drawdown Authority”) – un mecanism care permite președintelui să trimită ajutor militar sau alte resurse fără aprobarea prealabilă a Congresului. Această prelungire ar fi inclusă într-o rezoluție adițională (Continuing Resolution), pentru a permite președintelui să semneze și să utilizeze această autoritate după 30 septembrie, chiar dacă nu s-a adoptat un buget complet.

Astfel, prin rezoluția adițională, se evită o blocare a guvernului și se asigură că președintele își poate exercita aceste puteri în continuare.

Revenind la ajutorul aprobat astăzi pentru Ucraina, noul pachet de ajutor din SUA include :

  • rachete antiaeriene RIM-7;

  • Rachete Stinger;

  • muniție pentru HIMARS;

  • proiectile de calibrul 155 mm și 105 mm;

  • Rachete antitanc TOW;

  • Javelin și sisteme antitanc AT-4;

  • Vehicule de luptă pentru infanterie Bradley;

  • Transportoare blindate M113;Transportoare MRAP;

  • muniție pentru arme de calibru mic și grenade;bărci de patrulare;

  • echipamente de antrenament maritim;

  • echipamente explozive și muniție;piese de schimb,

  • echipamente auxiliare, transport.

Canada a declarat că intenționează să trimită 80.840 de motoare de rachete mici aer-sol fără munițe, precum și 1.300 de focoase în lunile următoare. Canada va dona, de asemenea, ansambluri de șasiu din 29 de vehicule blindate M113 și 64 de mașini blindate Coyote, pe care forțele armate canadiene nu le mai folosesc.

Printre alte donații, Germania s-a angajat să furnizeze încă 12 obuziere autopropulsate PZH 2000, în valoare de 150 de milioane de euro. Anul acesta vor fi predate primele 6 sisteme moderne cu o autonomie de 30 de kilometri. Totodată, Germania, împreună cu partenerii săi europeni, va preda încă 77 de tancuri de luptă principale Leopard 1A5.

Tot Germania anunțase zilele trecute că va livra un total 12 sisteme antiaeriene IRIS-T SLM (sisteme cu rază medie de acțiune - până la 40 de kilometri). Până acum, Germania a furnizat Kievului 4 unități IRIS-T SLM , încă două sisteme urmând să fie livrate până la sfârșitul anului. De asemenea, Ucraina a primit 3 IRIS-T SLS (cu rază scurtă de 12 km) și urmează să mai primească încă 9 sisteme.

La capitolul apărare aeriană, Spania a anunțat că va furniza Ucrainei o baterie HAWK cu șase lansatoare.

Amintim că Țările de Jos vor furniza rachete aer-aer și echipamente și materiale de întreținere pentru F-16 ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel