Airbus confirmă dezvoltarea lui Eurofighter EK: Germania va îmbunătăți avioanele sale cu capabilități de război electronic

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania Airbus a confirmat oficial dezvoltarea avionului Eurofighter EK, versiunea avansata a Eurofighter Typhoon, speciala gandit pentru al opera intr-un mediu cu sisteme de razboi electronică, utilizând rachete antiradar AGM-88E AARGM și sisteme de autoprotecție.

Eurofighter EK va dispune de o suită avansată de sisteme de război electronic cu funcții de atac electronic, utilizând bruiaj și spoofing pentru a putea evita sistemele radar inamice. Astfel, sistemul de război electronic Arexis, proiectat de compania Saab, va fi integrată pe noile avioane Eurofighter Typhoon, oferind noi capacități de  lupta.

Comisia de apărare din parlamentului federal german (Bundestag) a aprobat miercuri modernizarea avioanelor de vânătoare, a aflat DPA. Un număr inițial de 15 avioane Eurofighter vor fi dotate cu echipamente noi în prima etapă a proiectului, care se așteaptă să coste în total peste 380 de milioane de euro, potrivit  Defence Industry Europe.

La 29 noiembrie 2023, Airbus a confirmat că o variantă dedicată suprimării apărării aeriene inamice (SEAD) a avionului Eurofighter Typhoon, denumită Eurofighter EK, a primit undă verde din partea guvernului german. De fapt, în urma recentei aprobări parlamentare de către comisia de apărare din Bundestag, Airbus va echipa 15 avioane Eurofighter germane cu sisteme de război electronic, care vor fi certificate de NATO până în 2030 și care vor înlocui apoi aeronavele Tornado ECR care îndeplineau misiuni SEAD (Suppression of Enemy Air Defense).

"Războiul electronic și recunoașterea sunt o cerință importantă a NATO: conflictele actuale și situația actuală de securitate arată cât de importante sunt cele două capabilități", a declarat directorul general al Airbus Defence and Space, Michael Schöllhorn. "În acest sens, demersul guvernului german de a include o capabilitate atât de importantă precum războiul electronic în portofoliul de capabilități al Eurofighter este o decizie importantă''. 

Eurofighter este acum considerat oficial succesor al Tornado ECR (Electronic Combat/Reconnaissance). Inițial, Germania a luat în considerare posibilitatea de a achiziționa o flotă mixtă de F/A-18E/F Super Hornets și EA-18G Growlers, primele pentru a respecta acordul NATO de partajare a arsenalului nuclear, iar cele din urmă pentru a înlocui Tornado ECR. Ulterior, s-a decis achiziționarea de F-35A pentru a răspunde cerinţelor programului NATO „Nuclear Sharing”, dar nu s-a făcut nicio mențiune la tipul de aeronavă care ar urma să  îndeplinească rolul SEAD.

Acum, Airbus confirmă faptul că Eurofighter EK va folosi rachete antiradar AGM-88E AARGM, un sistem de localizare a radarelor inamice și de autoprotecție de la Saab și alte tehnologii dezvoltate de întreprinderi mici și mijlocii și de un start-up. În special, acestea includ un soft cu inteligență artificială care face posibilă analiza datelor radar la bord și determinarea rapidă a unor măsuri precise de autoprotecție.

Suita de senzori furnizată de Saab este ''Arexis Electronic Warfare'', despre care Saab a declarat în iunie 2023 că a fost selectată pentru a echipa cele 15 avioane Eurofighter, deși la acel moment nu fusese încă semnat un acord. Saab a declarat că guvernul german a evaluat sistemul de senzori ''Arexis Electronic Warfare'' luând în considerare aspecte precum performanța, integrarea și certificarea acestuia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel