Publicitate
Echipa AIEA a reușit să ajungă, joi, în toate cele șase săli de control principale, unde a putut observa nivelul de încadrare cu personal, dar nu a putut pune întrebări despre calificările și experiența acestuia.
Experții au primit accesul pe fondul unui eveniment considerat critic de AIEA.
Pe 18 ianuarie, centrala nucleară a pierdut timp de opt ore sursa de alimentare de rezervă ca urmare a defecțiunii survenite la două transformatoare electrice. Astfel, centrala a rămas cu doar o linie electrică disponibilă care i-a asigurat puterea necesară întreținerii celor șase reactoare nucleare, dintre care cinci sunt oprite la rece iar unul la cald.
„Starea de putere vulnerabilă a centralei rămâne unul dintre principalele pericole pentru siguranța nucleară și securitatea amplasamentului. Situația rămâne extrem de îngrijorătoare în acest sens. Site-ul a pierdut deja toată puterea din afara amplasamentului de opt ori din august 2022, forțându-l să se bazeze pe generatoare diesel de urgență”, a spus directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
Cele două linii electrice sunt singurele care rămân disponibile pentru cea mai mare centrală nucleară din Europa, în comparație cu patru linii de 750 kV și șase linii de 330 kV înainte de conflict, a precizat AIEA.
Între timp, echipa AIEA a primit, la începutul acestei săptămâni, accesul la sala reactorului 6, cu câteva zile mai devreme decât promisese partea rusă.
La acest reactor, experții internaționali au constatat anterior unele probleme de coroziune, generate de depozitarea de acid boric în unele dintre încăperile sistemelor de siguranță ale unității. Depozitele cu această substanță, care este folosită la răcirea reactorului prin inhibarea reacțiilor de fisiune nucleară, au fost observate pentru prima dată pe 22 decembrie.
Cu toate acestea, echipa AIEA nu a primit accesul la sălile celorlalte reactoare, precum și la toate cele șase săli ale turbinelor, precum și la unele dintre acoperișurile reactoarelor.
Experții internaționali au observat și faptul că unele zone au fost reminate.
”Minele de-a lungul perimetrului centralei nucleare, într-o zonă tampon între gardurile interne și externe ale unității, identificate anterior de echipa AIEA și care au fost îndepărtate în noiembrie 2023, sunt acum din nou la locul lor. Aceasta este o zonă inaccesibilă personalului uzinei operaționale. Directorul general Grossi a reiterat că prezența minelor este în contradicție cu standardele de siguranță AIEA”.
În plus, AIEA a estimat că planul complex de întreținere a centralei nucleare nu va fi implementat în cursul acestui an. Îngrijorarea vine după ce săptămâna trecută echipei internaționale de experți i s-a prezentat de partea rusă un astfel de plan, fără însă ca AIEA să i se trimită o copie a acestuia, extrem de necesară pentru ca instituția să-l poată evalua.
„Un plan de întreținere bine stabilit și implementarea lui la timp sunt esențiale pentru siguranța și securitatea centralei”, a spus directorul general Grossi. „Această întreținere trebuie efectuată pentru siguranța nucleară, mai ales în situația actuală în care cele șase reactoare au fost oprite pentru o perioadă îndelungată. Este important ca AIEA să aibă o înțelegere aprofundată a planurilor de întreținere pentru a putea evalua pe deplin siguranța nucleară la centrala Zaporojie . Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația de întreținere.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News