Agresiunea Rusiei: Cinci moduri în care rușii ar putea distruge cablurile submarine de internet, cu consecințe majore

Eduard Pascu |
Data publicării:

Cablurile de comunicații submarine ar putea reprezenta o ținătă pentru Rusia. Se estimează că 97% din comunicațiile globale sunt transmise prin cabluri submarine.

Pagubele, dacă acestea ar fi secționate, s-ar ridica la trilioane de dolari, conform unei analize a Naval News

Aceste cabluri au fost descrise ca „indispensabile, dar nesigure”. Se crede că sunt deosebit de vulnerabile la platformele de război ale Marinei rusești. Și nu doar traficul pe internet ar putea fi amenințat, ci infrastructura energetică, comunicațiile militare și rețelele de senzori.

Marina rusă dispune de capacități unice de război submarin concepute pentru a opera asupra cablurilor submarine. Aceasta ar putea include plantarea dispozitivelor de ascultare sau, în cazuri extreme, ruperea conexiunii. Aceste amenințări sunt luate în serios de armatele occidentale. Ca răspuns la aceasta, Royal Navy a anunțat recent că va pune în funcțiune o navă dedicată apărării sistemelor de comunicații prin cablu submarin până în 2024. 

Există destul de frecvent întreruperi a internetului cauzate de sabotajul subacvatic. De obicei acestea sunt cauzate de ancorele navelor care agață cablul de comunicații submarin. Acestea au loc în ape puțin adânci, deoarece o navă nu poate ancora în oceanul deschis. Astfel de incidente sunt remediate destul de rapid.

Dar ce s-ar întâmpla dacă ar fi secționat un cablu aflat la sute de metri adâncime? Ar fi haos. Iar Rusia dispune de astfel de capabilități pentru a face asta. Capacitățile rusești de război pe fundul mării pot ajunge cu ușurință la aproximativ 1.000 de metri adâncime, iar unele sisteme pot merge mult mai adânc, se mai arată în analiză.

 

Unitatea Centrală de Cercetare Subacvatică sau Unitatea Militară 40056

 

Capacitatea de ”război pe fundul mării” a Rusiei este atribuită Unității Centrale de Cercetare Subacvatică. Cunoscut în cercurile de apărare sub acronimul rusesc GUGI (Glavnoye Upravleniye Glubokovodnykh Issledovaniy), acest centru este de fapt Unitatea Militară 40056. Militarii de aici sunt suspectați că fac mai mult decât ”cercetare”. GUGI operează o mare bază navală secretă numită Olenya Guba lângă peninsula Kola din zona arctică a Rusiei.

Dar ce capacități deține faimoasa unitate miliară?


1. Submarine „mamă” speciale care conduc submarine mai mici

Unele dintre cele mai mari submarine din lume nu sunt cele înarmate cu rachete balistice, ci sunt de fapt submarinele spion. Rusia are o practică stabilită de transformare a submarinelor pentru ca acestea să poată transporta sub ele submersibile speciale de scufundare, cunoscute sub numele de AGS. Submarinele gazdă sunt deja mari, dar destul de lungi pentru a găzdui AGS. În prezent sunt folosite două submarine convertite din clasa Delta, dar se așteaptă să fie convertite și cele din clasa Oscar sau chiar mai mare, Belgorod.

Submersibile AGS se pot scufunda la aproximativ 1.000 de metri sau chiar mai adânc. Pot lucra pe fundul mării câteva zile la rând înainte de a andoca din nou la submarinul gazdă. Această capacitate este discretă și are o acoperire globală, nu în ultimul rând sub calota de gheață, unde navele obișnuite nu se pot aventura.

Cel mai faimos AGS se numește Losharik. Acesta a suferit un grav accident pe 1 iulie 2019 și este în afara serviciului. Dar este de așteptat să fie readus în funcțiune în următorii câțiva ani. 

2. Yantar, cea mai cunoscută navă spion

Puține nave de ”cercetare” au atras atenția la fel de mult ca nava Yantar a GUGI. Este suspectată că a desfășurat vehicule operate de la distanță (ROV) și submersibile pentru cablurile de internet submarine. Inițial, acestea au fost ușor de urmărit, deoarece nava de cercetare transmitea poziția sa prin AIS (Automated information System). Dar, începând cu anul trecut, nava de cercetare dezactivează AIS atunci când dorește să nu fie depistată. Adevăratele capabilități de misiune ale lui Yantar probabil vor rămâne ambigue, totuși ea operează în umbră chiar la marginea cercetării științifice legitime.

3. Vehicule subacvatice autonome

Rusia a ajuns din urmă Occidentul în ceea ce privește dronele subacvatice. Principalul tip este Klavesin 2P-PM, care se poate scufunda la aproximativ 2.000 de metri, deși unele surse sugerează că acestea pot merge și mai adânc. Cea cunoscută este Vitiaz-D, care poate atinge cel puțin 10.028 metri. Acest lucru o poate duce oriunde pe fundul mării. În prezent, aceste AUV sunt folosite în principal pentru inspecție sau colectare de informații. Dar firmele rusești lucrează la noi modele cu brațe mobile care ar putea crește amenințarea pentru cablurile de comunicații.

AUV-urile sunt transportate în general de submarinele gazdă ale misiunii speciale. Dar sunt suficient de mici încât să poată fi lansate pe ascuns de pe alte nave, inclusiv de pe cele comerciale. Acestea se pot scufunda mai adânc dar doar câțiva kilometri lateral, pentru că nava de sprijin trebuie să fie în apropiere.

4. Submersibile cu rol dublu

Nu fiecare sarcină necesită submarinul de scufundare Losharik care este relativ scump. Atunci Rusia a început să-și folosească submarinele de salvare de scufundări profunde pentru alte sarcini pe fundul mării în urmă cu mulți ani. Nu erau prea potrivite și unul a avut probleme serioase în 2005 când a trebuit să fie salvat de o echipă a Royal Navy. Dar cel mai recent model Bester este conceput cu acest rol dublu și este folosit pentru operațiunile de pe fundul mării. La fel ca Losharik, acesta poate fi transportat pe submarinele gazdă de misiune specială.

5. Dresajul balenelor Beluga

Programul de mamifere marine al Marinei Ruse a căpătat mai mare atenție când o balenă Beluga îmblânzită a apărut în Norvegia în aprilie 2019. La sfârșitul anului 2018, mamifere marine, probabil delfini, au fost dislocați în conflictul din Siria. GUGI a capturat o balenă Beluga și a transportat-o la baza Olenya Guba. Conform sursei citate, programul Beluga poate fi asociat cu dresajul focilor și al delfinilor efectuat de GUGI. Deși neconfirmat, este plauzibil faptul ca balenele Beluga să poată recunoaște în secret acoperirea infrastructurii submarine. Acestea ar fi cei mai buni și ascunși operatori care se pot scufunda la adâncimi de aproximativ 1.000 de metri fără să trezească suspiciuni prezența lor acolo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel