Avionul Boeing RC-135V Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie.
Aeronava, cu numărul de înregistrare 64-14841 și indicativul radio JAKE17, a zburat în spațiul aerian al României, în apropierea frontierei cu Republica Moldova și în zona litoralului de la Marea Neagră. Aceasta a evoluat între Suceava și Constanța, acoperind practic toată partea estică a României.
Cea de-a doua aeronavă de cercetare radiolectronică RC-135W Rivet Joint, din cadrul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, a traversat teritoriul României și a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, în proximitatea litoralului românesc. Avionul britanic, cu numărul de înregistrare ZZ666 și indicativul radio RRR7209 a decolat de la Baza Aeriană Waddington.
Trebuie precizat faptul că avionul britanic de cercetare nu a fost escortat, ca de obicei, de avioane de vânătoare Typhoon, probabil datorită faptului că nu s-a aventurat în adâncimea Mării Negre, unde ar fi putut fi interceptat de avioanele rusești de vânătoare.
În sfârșit, avionul american de patrulare antisubmarin P8A Poseidon a zburat în zona Deltei Dunării. Acesta a decolat de la Baza Aeriană Sigonnela de pe insula italiană Sicilia. Pentru scurt timp, aeronava a ieșit și deasupra apelor Mării Negre, însă menținându-se strict în proximitatea litoralului românesc.
Probabil că, potrivit destinației, cele trei avioane din SUA și Marea Britanie au îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), culegând informații despre prezența și acțiunile trupelor ruse din zonă.
Trebuie precizat faptul că, deși s-au menținut la distanță mare de teritoriul Penisulei Crimeea și Ținutului Krasnodar, sistemele de cercetare radio instalate la bordul aeronavelor le permit să stabilească și să actualizeze cu acuratețe harta cu dislocarea surselor de semnal radio aflate în serviciul Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Deși informațiile obținute sunt transmise cu prioritate către țările din care provin și statelor membre NATO, acestea sunt împărtășite și reprezentanților militari ai Ucrainei. Rusia a acuzat în repetate rânduri faptul că loviturile cu rachete și drone executate de Forțele Armate ale Ucrainei asupra unor ținte rusești din zona Mării Negre au fost executate în baza datelor obținute de la mijloacele de cercetare aeriană ale NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News