“Două bombardiere strategice Tu-160 aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice au zburat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei, ca parte a exercițiului Ocean-2024. În timpul misiunii de zbor, echipajele au rezolvat probleme de antrenament privind lansarea unei lovituri aeriene cu rachete de croazieră asupra unor obiective critice ale adversarului convențional”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului preluat de agenția Tass.
Potrivit reprezentanților militari ruși, citați de Tass, bombardierele strategice Tu-160 au fost escortate de avioane de vânătoare Su-35S și Su-30SM ale Forțelor Aerocosmice.
Bombardier strategic rusesc de tip Tu-160, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
“Durata zborului a fost de peste nouă ore. Toate zborurile aeronavelor din cadrul Forțelor Aerocosmice se desfășoară în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian”, au menționat oficialii ruși.
SUA răspund cu B-52 în nordul Europei. În apropiere de Kaliningrad s-au aflat mai multe mijloace de cercetare aeriană
Comentariul autorului: În paralel cu zborul efectuat de bombardierele strategice rusești, în teatrul de operații european s-au aflat și două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress.
Aeronavele, cu numerele de înregistrare 60-0055 și 60-0044, au folosit indicativele radio MONK32 și MONK31. Cele două avioane au decolat direct de pe teritoriul american, respectiv de la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord.
Trebuie precizat faptul că primul dintre acestea întrebuințează armamente convenționale, în timp ce al doilea este adaptat pentru folosirea de arme nucleare.
După ce au traversat Oceanul Atlantic, bombardierele americane s-au îndreptat către spațiul aerian al Suediei, după care au traversat Marea Baltică și au evoluat deasupra Poloniei.
B-52, photo: US Navy
Simultan, în apropierea regiunii ruse Kaliningrad s-au aflat mai multe mijloace de cercetare aeriană din mai multe state membre NATO. Este vorba despre două avioane americane de cercetare radioelectronică, respectiv un RC-135V Rivet Joint (JAKE17) și un RC-135U Combat Sent (JAKE27), o dronă americană RQ-4B (FORTE13), o aeronavă suedeză Gulfstream IV (SVF653) și o aeronavă poloneză Saab 340 (PNY598).
Probabil că, toate zborurile efectuate de avioanele rusești și din cadrul NATO în teatrul de operații european au legătură cu exercițiul de amploare Ocean-2024, aflat în curs de desfășurare, în perioada 10-16 septembrie, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, cu participarea a peste 400 de nave de luptă și auxiliare, precum și a aproximativ 90.000 de militari.
În timp ce rușii au simulat un atac cu rachete de croazieră asupra unor obiective din state membre NATO (Marea Britanie sau chiar SUA), bombardierele americane au planificat o lovitură de răspuns, cu același tip de armamente, posibil asupra regiunii Kaliningrad.
Nu este exclus ca, în zilele următoare, activitățile militare intense să continue să fie desfășurate atât de partea rusă, cât și de statele membre NATO. Acestea vor viza, în special, Oceanul Pacific și Marea Baltică, unde sunt planificate activitățile principale ale exercițiului strategic de comandament și stat major Ocean-2024.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News