Cei 41 de membri ai forului de decizie al OIAC au convenit, în baza propunerii făcute de SUA, Olanda şi Canada, să adauge pe lista cu substanţe interzise "două familii de agenţi chimici de mare toxicitate", între care Noviciok, creat în era sovietică şi folosit în atacul de anul trecut de la Salisbury, în Anglia.
Ambasadoarea Canadei la OIAC, Sabine Nolke, a menţionat pe Twitter că "Rusia s-a disociat de consens".
Today @OPCW Executive Council agreed a #Canada-US-NL proposal to add two families of highly toxic chemicals (incl the agent used in #Salisbury) to the #ChemicalWeaponsConvention Annex. Russia dissociated itself from consensus but did not break. Thanks to all states who supported! pic.twitter.com/oWD8754WqG
— Sabine Nolke (@SabineNolke) 14 ianuarie 2019
Decizia OIAC de luni a fost confidenţială şi nu au fost făcute publice alte detalii.
Este prima schimbare de acest gen legată de lista OIAC cu substanţe interzise - care mai cuprinde între altele VX, gazul sarin sau iperita - de la înfiinţarea organizaţiei, în 1997, în baza Convenţiei privind interzicerea armelor chimice. Cele 197 de state membre au 90 de zile pentru a formula obiecţii la această decizie.
La 4 martie 2018, fostul ofițer de informații al GRU, Serghei Skripal, care anterior fusese condamnat în Federația Rusă pentru spionaj în favoarea Londrei, a fost otrăvit în Salisbury. Împreună cu el a avut de suferit şi fiica să Iulia. Autoritățile britanice au acuzat Rusia pentru otrăvirea celor doi cu neurotoxina „Noviciok”, care a fost dezvoltată în URSS și în Federația Rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News