Preşedintele SUA, Donald Trump, nu a confirmat oficial decesul său, dar a lăsat să se înţeleagă că este probabil. "Nu ne-au spus că a murit, dar mulţi oameni cred că aşa este", a afirmat Trump, declarându-se "dezolat". El a recunoscut că informaţiile "nu sunt încurajatoare". "Era bolnav de câţiva ani", a adăugat Donald Trump, vorbind despre acesta la trecut şi recunoscând că nu a reuşit să-l readucă în Statele Unite. "Am primit recent informaţii din partea unor responsabili americani care i-au condus, la fel ca pe noi, la concluzia că minunatul nostru soţ şi tată a murit în timp ce era deţinut de autorităţile iraniene", declarase anterior familia sa într-un comunicat.
Fără să fie în măsură să precizeze cauzele sau data decesului celui care a fost deseori prezentat ca cel mai vechi ostatic din istoria americană, familia a apreciat doar că moartea lui s-a produs înainte de pandemia de COVID-19. "Nu-l vom uita pe Bob şi vom susţine tot ce va fi întreprins pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de această crimă oribilă", a reacţionat într-un comunicat Asociaţia agenţilor FBI, adresând "sincerele sale condoleanţe" familiei. Decesul lui Robert Levinson, dacă se confirmă oficial, riscă să agraveze şi mai mult relaţiile deja extrem de tensionate între SUA şi Republica islamică, transmite Agerpres.
Senatorul republican Marco Rubio a cerut administraţiei Trump "să considere responsabil de aceasta regimul nefast" de la Teheran. Colegul său democrat Bob Menendez a calificat de asemenea autorităţile iraniene ca fiind "pe deplin responsabile de dispariţia şi moartea lui Bob Levinson".
SUA au cerut eliberarea tuturor cetățenilor americani
Săptămâna trecută, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo ceruse Teheranului "eliberarea imediată" a tuturor cetăţenilor americani în faţa ameninţării cu noul coronavirus în închisorile sale. "Cerem de asemenea regimului să-şi onoreze angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru a se ajunge la întoarcerea acasă a lui Robert Levinson", a insistat el.
Administraţia lui Donald Trump, care a făcut o prioritate din eliberarea cetăţenilor săi "ostatici" sau "reţinuţi pe nedrept" în străinătate, îşi afişase de mai multe ori hotărârea de a-l "localiza" pe Bob Levinson pentru ca acesta "să se poată întoarce acasă".
La începutul anului 2016, administraţia precedentă a lui Barack Obama afirmase că, în opinia sa, Robert Levinson nu mai era în Iran. O recompensă de cinci milioane de dolari fusese anunţată atunci pentru orice fel de informaţie care ar fi putut duce la localizarea şi la readucerea sa în SUA. "Este imposibil de descris suferinţa noastră", a spus familia sa, care a avertizat de mai multe ori că acest tată a şapte copii, care ar fi împlinit 72 de ani în această lună, suferea de diabet şi hipertensiune. "Fără acţiunile crude şi fără inimă ale regimului iranian, Robert Levinson ar fi fost în viaţă şi acasă împreună cu noi în prezent", adaugă familia, subliniind că "a aşteptat răspunsul timp de 13 ani" fără să aibă niciun contact. Ea a acuzat de asemenea autorităţile iraniene că a "minţit pe lumea tot acest timp", asigurând că nu ştie ce i s-a întâmplat fost agent al FBI.
Iranienii spun că nu au informații
Responsabili iranieni afirmaseră de mai multe ori că el a părăsit ţara şi că nu dispun de nicio informaţie despre el. O imagine a sa, cu barbă, în lanţuri şi purtând o uniformă portocalie de deţinut, fusese făcută publică la începutul anului 2013 şi părea făcută într-adevăr cu doi ani mai devreme, fără să se ştie în ce fel de circumstanţe, unde şi de către cine a fost făcută. "Ei au răpit un cetăţean străin şi l-au privat de drepturile sale fundamentale, sângele lui este pe mâinile lor", a acuzat familia, criticându-i de asemenea pe "cei care, în cadrul guvernului american, l-au abandonat timp de atâţia ani".
Familia a mulţumit totuşi preşedintelui Trump pentru eforturile sale.
Washingtonul a afirmat întotdeauna că Bob Levinson nu lucra pentru guvernul american în momentul dispariţiei sale în martie 2007, pe insula Kish, în Golf. El fusese trecut în rezervă de FBI de circa zece ani. Dar, potrivit Washington Post, el lucra pentru CIA şi urma să se întâlnească un informator cu privire la programul nuclear iranian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News