Agențiile de informaţii americane confirmă: Rusia a finanțat partide politice în peste 20 de țări

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Statele Unite consideră că este vorba despre estimări minimale. Sumele alocate de Rusia pentru implicarea în viața politică a altor țări ar putea fi mult mai mari.
Statele Unite consideră că este vorba despre estimări minimale. Sumele alocate de Rusia pentru implicarea în viața politică a altor țări ar putea fi mult mai mari.

Rusia folosește campaniile electorale ale țărilor străine pentru a influența viața politică a acestora.

Administraţia Joe Biden a cerut o astfel de estimare serviciilor sale în urma invaziei ruse în Ucraina, concomitent cu lansarea de către Washington de multiple iniţiative pentru izolarea Moscovei pe scena internaţională.

Rusia a trimis în mod discret cel puţin 300 milioane de dolari în total unor partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări începând din 2014 pentru a-şi exercita influenţa, potrivit unei estimări a serviciilor de informaţii americane, făcută publică marţi, transmite Agerpres, care citează AFP.

Este vorba de un nou raport, diferit de cel prin care era stabilită implicarea Moscovei în campania americană din 2016 în favoarea lui Trump.

Noul document spune că o serie de agenții (inclusiv FSB) desfășoară operațiunile globale, scrie și NYT.

 

”Investiții” de minim 300 de milioane de dolari

 

Potrivit publicație americane, care citează informații din document, rușii plătesc în numerar, criptomonede, transferuri electronice de fonduri și cadouri generoase. Banii sunt dați în secret și prin conturile și resursele Ambasadei Ruse, se arată în document.

Statele Unite 'consideră că este vorba despre estimări minimale şi că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate', a indicat un înalt responsabil american, fără a preciza ţările vizate.

Potrivit acestuia, un ambasador rus la post într-o ţară asiatică nespecificată i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Înaltul responsabil a declarat că diplomaţia americană va pune aceste concluzii la dispoziţia guvernelor a peste 100 de ţări, în prelungirea summitului pentru democraţie organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden în decembrie 2021.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană, însă serviciile de informaţii americane declaraseră anterior că Moscova intervenise în alegerile din SUA din 2016, mai ales recurgând la reţelele sociale pentru a-l susţine pe Donald Trump.

'Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia slăbiciunile şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important', a declarat acelaşi înalt responsabil.

Departamentul a recomandat, de asemenea, ca țările să coordoneze schimbul de informații, să îmbunătățească controlul investițiilor străine, să consolideze capacitățile de investigare în finanțarea externă a partidelor politice și a campaniilor și să impună și să extindă regulile de înregistrare a agenților străini.

Acesta a spus că guvernele ar trebui să expulzeze ofițerii ruși de informații despre care se constată că participă la operațiuni de finanțare ascunse conexe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel