Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un sistem de artilerie Archer prezentat în timpul unui exercițiu militar lângă Kristianstad, Suedia, pe 6 mai 2023. Sursa foto: Getty Images.
Un sistem de artilerie Archer prezentat în timpul unui exercițiu militar lângă Kristianstad, Suedia, pe 6 mai 2023. Sursa foto: Getty Images.

Începând cu toamna anului 2024, Suedia ar putea desfășura personal în Ucraina pentru a sprijini achizițiile în domeniul apărării, pentru a întreține echipamentele donate și pentru a colecta informații cu privire la performanța acestora pe câmpul de luptă. Acest lucru se aliniază cu anunțurile recente ale Statelor Unite și Franței de a instrui personalul militar și de a colecta informații în timp real de pe câmpul de luptă.

În timp ce în februarie președintele francez Emmanuel Macron a fost unul dintre primii europeni care au vorbit despre trimiterea de „trupe terestre” în Ucraina pentru a scuti armata ucraineană de anumite sarcini (deminare, logistică etc.) și pentru a crea o „ambiguitate strategică” față de Rusia, dar Suedia ar putea trece foarte curând de la vorbe la fapte. Aceasta este ceea ce a sugerat Pall Jonson, ministrul suedez al apărării, la 15 august.

De exemplu, Forsvarets materielverk (FMV) - Agenţia Naţională pentru Armament - analizează în prezent posibilitatea stabilirii unei prezențe în Ucraina pentru a oferi sprijin în ceea ce privește achiziționarea de echipamente militare, logistică și mentenanţa. Mai clar spus, dacă condițiile sunt favorabile, agenţia suedeză ar putea trimite personal în Ucraina în toamnă.

„Este vorba de intensificarea sprijinului pentru Ucraina prin trecerea de la o situație în care trimitem echipamente din depozitele forțelor noastre armate la una în care livrăm echipamente nou produse”, a subliniat ministrul suedez. „Sunt civili și nu personal militar (n.r. cei care urmează să fie trimişi în Ucraina). Avem un atașat de apărare în Ucraina și aceasta nu este o problemă. Sunt funcționari guvernamentali care vor lucra îndeaproape cu autoritățile ucrainene, a explicat el.

 

Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă

 

Acesta a încheiat: „Știu că Rusia încearcă uneori să intimideze și să amenințe alte țări. Dar măsurile pe care le luăm sunt în deplină conformitate cu dreptul internațional. Rusia a fost cea care a început acest război ilegal''.

„Rolul extins al FMV face parte din eforturile guvernului de a-și intensifica sprijinul pentru Ucraina. Angajații agenției, care ar trebui să lucreze de la ambasada suedeză din Kiev, se vor concentra pe întreținere, piese de schimb și logistică”, rezumă site-ul suedez de specialitate Forsvarssektorn Nyheter.

Reamintim că Statele Unite intenționează să furnizeze servicii identice forțelor ucrainene, dar folosind subcontractori privați. Aceasta pentru a facilita întreținerea avioanelor F-16 promise Kievului. Stockholm intenționează, de asemenea, să se implice în crearea unei „autorități ucrainene de achiziții de echipamente de apărare”.

Până în prezent, Suedia a lansat 16 „programe de sprijin” pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 4 miliarde EUR. Armata ucraineană a fost aprovizionată cu vehicule de luptă pentru infanterie CV-90, tancuri Leopard, rachete antitanc și obuziere autopropulsate Archer.

Se vorbește, de asemenea, despre o donație de avioane de luptă Gripen. Potrivit Forsvarssektorn Nyheter, una dintre sarcinile FMV va fi de a „analiza” modul în care aceste echipamente „s-au comportat în luptă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel