Potrivit EDA, care ajută guvernele ţărilor membre să-şi dezvolte capacităţile militare, cheltuielile totale de apărare ale statelor UE cu excepţia Danemarcei, ţară ce a optat să nu participe la proiectele militare ale blocului comunitar, au atins anul trecut 175,64 miliarde euro, în creştere cu 5% faţă de 2019.
Potrivit Agerpres, cheltuielile pentru apărare s-au ridicat la cel puţin 1,5% din venitul naţional al celor 26 de state analizate.
Majoritatea ţărilor UE sunt şi membre ale NATO, care şi-a stabilit ca obiectiv pentru statele sale alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.
Raportul EDA remarcă o scădere semnificativă a cheltuielilor comune ale ţărilor UE în sectorul apărării, în pofida unui acord semnat la finalul lui 2017 care vizează punerea în comun a unor resurse şi renunţarea la competiţia între industriile naţionale ale apărării ale statelor membre.
''Tendinţa descendentă a cheltuielilor europene în colaborare este un motiv special de îngrijorare'', a declarat directorul executiv al EDA, Jiri Sedivy.
Raportul indică o scădere de 13% a achiziţiilor comune în 2020 comparativ cu anul precedent, până la 4,1 miliarde euro.
Majoritatea acestor achiziţii au fost realizate pe cont propriu de ţările membre, care nu şi-au respectat angajamentul din 2017 conform căruia cel puţin o treime dintre aceste achiziţii trebuie să fie făcute în comun cu alte state din UE.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News